Еколог каже, що у Криму немає системи стримування фекалій у каналізаційній мережі

Дата: 04 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада Феодосії 4 липня тимчасово заборонила купання на пляжах затоки через аварію на колекторі у гирлі річки Байбуга: після неї місцеві жителі почали скаржитися на неприємний запах внаслідок скидання нечистот у річку.

Таке сталося через те, що в окупованому Криму немає жодної системи стримування фекалій, що йдуть через каналізаційні мережі, пояснив еколог Євген Хлобистов у коментарі “Суспільному”.

Ілюстраційне фото з відкритих джерел

Ситуація, що склалася, несе загрозу інфекційних хвороб як для відпочиваючих, так і для кримчан, підкреслив він. Потрапляння великої кількості неочищених побутових стоків до Чорного моря — це велика проблема. Проте українська сторона не має можливості проводити дослідження, тому достеменно сказати, наскільки руйнівним є зараз вплив на екологію Чорного моря, неможливо.

“Ми не знаємо, який великий обсяг потрапляє туди, а без знання обсягу — ми не можемо аналізувати заподіяну шкоду”, – сказав Хлобистов.

Водночас він зазначив, що мережі водопостачання, а особливо водовідведення у Криму були в аварійному стані ще до початку окупації півострова Росією. Їхня кількість досягала 80%, цей показник був більшим, ніж в середньому по Україні.

Еколог пояснив, що такий стан комунальних мереж був зумовлений тим, що після розпаду СРСР у Криму залишилися застарілі водокомунікаційні мережі, а за часи незалежності України їх достатньо неспішно ремонтували та оновлювали.

Хлобистов додав, що за час окупації кількість людей, які проживають в Криму, значно збільшилася – приблизно від 750 тисяч до одного мільйона.

“Коли два мільйони користуються аварійними системами водозабезпечення й водовідведення, й коли три мільйони користуються, то зовсім різні ситуації”, — додав Хлобистов.

Окупанти підключали новобудови на півострові до застарілих систем водовідведення: в Криму майже не було реконструкцій систем водовідведення.

“Тому сьогоднішня ситуація є абсолютно прогнозованою катастрофою”, — сказав еколог.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в окупованому Росією Криму, на березі Білогірського водосховища, зростають масштаби несанкціонованого звалища: воно розтяглося на сотні метрів прямо вздовж ґрунтової дороги, що проходить від Білогірська до водойми. Через це страждає й естетика місцевості, і екологія курортної території.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter