Директорка музею Ханенків стала лауреаткою італійської премії Laurentum

Дата: 18 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Директорку Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків Юлію Ваганову відзначили італійською премією Laurentum у номінації “Порятунок культурної спадщини”.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці музею.

Юлія Ваганова. Джерело: ukrainky.com.ua

Нагородження відбулося 15 грудня в Королівській кімнаті Палати депутатів Палаццо Монтечіторіо в Римі.

Під час церемонії лауреатка наголосила на тому, що її робота є інституційною і нагорода належить, “безумовно, не їй персонально, а музею Ханенків”.

Культурний центр Laurentum заснувала в Римі в 1982 році група представників студентських об’єднань. Премія Laurentum є однією з найбільш поважних в Італії нагород у сфері культури. Журі премії обирає лауреатів у багатьох номінаціях. Категорію “Порятунок культурної спадщини” (Save the Cultural Heritage) цього року додали вперше.

Вона “символізує колективну відданість захисту невідновлюваного та віддає пошану сміливості, стійкості й невпинним зусиллям, потрібним для збереження матеріального та нематеріального спадку минулого, теперішнього та майбутнього, що опинився під загрозою конфліктів і природних лих”, йдеться в поясненні.

Також музей Ханенків увійшов до списку номінантів премії “Європейський музей року” (EMYA). Її засновано 1977 року під егідою Ради Європи з метою визнання досконалості європейської музейної сцени. На премію цього року номіновано 50 європейських музеїв, зокрема два українських. Крім музею Ханенків, номінували Національний музей історії України в Другій світовій війні. Переможця визначать 1 травня 2024 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в музеї Ханенків у Києві відкрилася виставка під назвою “Перед майбутнім”. Ця експозиція – проєкт Національного українського павільйону на бієнале архітектури у Венеції 2023 року. Цього року Україна брала участь у події вперше з 2014-го. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter