Двоє шахраїв під виглядом військових ошукали благодійників на майже 2 мільйони гривень

Дата: 19 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Двом мешканцям Києва повідомили про підозру в шахрайстві за те, що могли ошукати благодійників на 1,7 мільйона гривень. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Чоловіки, як кажуть слідчі, надсилали благодійним фондам та волонтерським організаціям від імені військових частин листи із запитом на отримання гуманітарки. 

Коли потерпілі погоджувались, то підозрювані під виглядом представників військових частин зустрічалися з ними. Для того щоб переконати ошуканих, вони переодягались у форму та мали із собою печатки нібито цих частин. 

“Отримували від представників фондів тактичне знаряддя, медичне обладнання та аптечки, які реалізовували на власний розсуд. При цьому оформлювали акт приймання – передавання допомоги. Як доказ надання допомоги від фонду військовій частині шахраї навіть погоджувалися зробити спільне фото”, – розповідають правоохоронці. 

Викрити шахраїв допомогли самі благодійники, які додатково звернулися до військових, щоб підтвердити факт отримання допомоги. Нині слідчі встановили причетність підозрюваних до семи епізодів на загальну суму близько 1,7 мільйона гривень. Лише під час обшуків змогли знайти та вилучити близько пів мільйона гривень. 

Вироку суду обидва очікуватимуть під вартою. Їм загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення росіян побільшало новин про шахраїв, які ошукують, наприклад, рідних полонених або тих, кому потрібна соціальна допомога. Нещодавно група шахраїв ошукала понад пів сотні родин військовополонених та зниклих безвісти. 

Попри те що торік українці майже вдвічі менше надіслали пожертв, ніж на початку повномасштабного вторгнення, сума пожертв вимірюється в мільярдах гривень. Як свідчать дослідження, половина українців хоча б раз ставала жертвою шахраїв в інтернеті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter