Двоє азербайджанців повідомили про катування в полоні в Нагірному Карабасі

Дата: 22 Березня 2021
A+ A- Підписатися

В Азербайджані двоє чоловіків повідомили, що з 2014 року перебували в полоні в Нагірному Карабасі, де їх катували. 

Про це вони розповіли виданню “Анадолу”.

Дільгам Аскеров і Шахбаз Гулієв опинилися в полоні у 2014 році. Фото: trend.az

У листопаді минулого року Азербайджан та Вірменія підписали документ про повне припинення військових дій у Нагірному Карабасі, які відновилися восени 2020-го. Згідно з документом, обох чоловіків передали Азербайджану. 

Дільгам Аскеров і Шахбаз Гулієв опинились у полоні у 2014 році. Їх схопили в окупованому Кельбаджарськму районі Азербайджану, куди вони прямували, щоб відвідати могили предків. Згодом незаконний “суд” сепаратистів відправив їх за ґрати до кінця життя за звинуваченнями, зокрема, у шпигунстві. Катування, за словами чоловіків, почались одразу після затримання. 

“Спочатку мене утримували у в’язниці в Ханкенді, де катували. Мені ламали пальці, били по голові, випускали на повітря лише на пів години на день, тримали в одиночних камерах. Нас морили голодом. Коли мене взяли в полон, я важив 107 кілограмів. За рік я схуд до 55 кілограм”, – розповідає Аскеров. 

Ліворуч: Асгаров у в’язниці. Праворуч: Асгаров повернувся додому зі своїм сином Курдоклу. Фото: Al Jazeera

Чоловік також повідомив, що його нібито змушували на камеру очорнити Азербайджан. 

“Ми пережили пекло. День повернення, 14 грудня, я вважаю другим днем народження”, – розповідає другий звільнений з полону Шахбаз Галієв. 

Нагадаємо, що наприкінці минулого року в Азербайджані заарештували чотирьох військових, яких звинуватили в нарузі над тілами вірменських солдатів та руйнуванні надгробків у Карабаху.

До цього, ще коли бої в Нагірному Карабасі не закінчилися, в місцевих азербайджанських телеграм-каналах почали ширити відео, на якому зафільмували взяття в полон двох вірмен. Журналісти британської корпорації BBC та дослідницької мережі Bellingcat, аналізуючи відео, дійшли висновку, що вони справжні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter