Журналісти BBC і Bellingcat вважають справжніми відео зі стратами полонених у Нагірному Карабаху

Дата: 26 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Журналісти британської корпорації BBC та дослідницької мережі Bellingcat дійшли висновку, що відео, на яких у зоні карабаського конфлікту страчують людей, справжні. 

Про це повідомляє російська служба “Радіо Свобода”.

Скріншот з відео, на якому розстрілюють чоловіків

15 жовтня в телеграм-каналах Азербайджану почали ширити відео, на якому зафільмували взяття в полон двох вірмен. Згодом там же виклали відео, де цих чоловіків розстрілюють у голову нібито в місті Гадрут, яке 30 років перебувало під контролем невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки. Незабаром відео почали видаляти й замінювати на офіційну позицію Міністерства оборони Азербайджану про те, що це фейки. 

ВВС та Bellingcat стверджують, що перше відео зняли на північній околиці Гадрута, друге – в парку на півдні міста. Камуфляжна форма і зброя солдатів, які взяли в полон двох чоловіків, не дозволяють з упевненістю встановити їхню належність, однак, як наголосили журналісти, вони явно говорять із полоненими російською, а між собою – азербайджанською. Розслідувачі Bellingcat також знайшли підтвердження того, що шоломи й автомати солдатів на відео відповідають тим, які раніше вже використовували азербайджанські військові, зокрема спецпризначенці.

Оскільки позасудова страта полонених – воєнний злочин, ВВС надіслала запити до управління Верховного комісара ООН з прав людини, Офісу комісара Ради Європи з прав людини, а також до Міжнародного комітету Червоного Хреста. Комісар Ради Європи з прав людини повідомив, що “уважно стежить за ситуацією, вивчить усі звинувачення в грубих порушеннях прав людини й вживе заходів, коли вважатиме за доцільне”.

Генпрокуратура Азербайджану заявляла про початок розслідування за фактом публікації відео, однак пізніше у відомстві заявили, що розслідування завершено, а відео визнано фейковими.

Нагадаємо, що раніше в Нагірному Карабаху під обстріл потрапили іноземні журналісти, двох з яких поранило. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter