Карабаський конфлікт: Азербайджан заарештував своїх військових за осквернення тіл противників

Дата: 15 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

В Азербайджані заарештували чотирьох військових, яких звинуватили в нарузі над тілами вірменських солдатів та руйнуванні надгробків у Карабаху.

Про це повідомили в Генеральній прокуратурі Азербайджану.

У відомстві заявили, що деякі з опублікованих раніше в мережі відео, на яких зафільмували знущання, виявилися фейками, однак не всі. 

“…Помилки в розумінні методів і прийомів боротьби з ворогом із боку деяких військовослужбовців під впливом важкого психологічного стану, спричиненого війною, призвели до вчинення незаконних дій”, – розповіли там. 

Правоохоронці заарештували молодших прапорщиків Рашада Алієва та Гардашхана Абішева, яких звинувачують в оскверненні тіл вірменських солдатів, убитих на території Зангеланского району. Також під арешт потрапили солдати Арзу Гусейнов та Умід Агаєв: їх звинувачують у руйнуванні вірменських надгробків у Ходжавендському районі.

У жовтні, ще коли бої в Нагірному Карабасі не закінчилися, в місцевих азербайджанських телеграм-каналах почали ширити відео, на якому зафільмували взяття в полон двох вірмен. Згодом там же викладали відео, де цих чоловіків розстрілюють у голову нібито в місті Гадрут, яке 30 років перебувало під контролем невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки.

Журналісти британської корпорації BBC та дослідницької мережі Bellingcat, аналізуючи відео, дійшли висновку, що вони справжні. Однак у генеральній прокуратурі країни кажуть, що арешти чотирьох військових не пов’язані з цими роликами. Раніше щодо цих відео у відомстві почали розслідування. 

Нагадаємо, що 9 листопада Азербайджан та Вірменія підписали документ про повне припинення військових дій у Нагірному Карабасі. Бої на території відновились у вересні поточного року. За даними азербайджанської сторони, внаслідок конфлікту загинули понад 5 тис. осіб. Водночас, за даними вірменської сторони, унаслідок боїв померли більш ніж 7 тис. людей. 

Фотографія обкладинки: Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter