Двоє членів комісії з ДБР без юридичної освіти мають бути замінені – Найєм

Дата: 16 Грудня 2016
A+ A- Підписатися


Іван Стойко й Владислав Бухарєв із конкурсної комісії з вибору керівника Державного бюро розслідувань (ДБР) не мають вищої юридичної освіти.

Про це заявляє депутат Верховної Ради Мустафа Найєм на своїй сторінці у мережі Facebook. Він готує заяву про злочин стосовно службовців, які допустили їх до роботи в конкурсній комісії.

“Два члени конкурсної комісії з відбору керівників ДБР не мають вищої юридичної освіти, що прямо суперечить закону України про Державне бюро розслідувань. Зокрема це Стойко І.М. (від Кабінету міністрів України) і Бухарєв В.В. (від Верховної Ради)”, – написав Мустафа Найєм.

Нардеп вимагав від очільників Верховної Ради та уряду відкликати цих людей із комісії і замінити їх на представників громадянського суспільства. Та цього досі не зроблено.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман поки не відповів, а віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що доручила комітету з питань законодавчого забезпечення діяльності правоохоронних органів зайнятися цим питанням.

Мустафа Найєм нагадує, що ДБР має повноцінно запрацювати в листопаді 2017 року й перебрати на себе “майже всі” функції Генпрокуратури з виявлення, припинення, розкриття й розслідування злочинів, скоєних екс-президентом, членами уряду, вищої керівної ланки держорганів, керівником НАБУ, САП, більшістю керівного й особового складу правоохоронних, податкові, митних органів.

Нагадаємо, 5 грудня конкурсна комісія визначила 19 кандидатів, які будуть допущені до заключного етапу конкурсу на керівника ДБР: Олександр Буряк, Ольга Варченко, Василь Вовк, Роман Голобутовський, Олексій Горащенков, Олег Григоров, Роман Гупал, Віктор Клименко, Анатолій Корж, Юрій Македон, Анатолій Матіос, Сергій Палатов, Вадим Теличко, Володимир Трофименко, Роман Труба, Григорій Усатий, Олексій Харкевич, Богдан Чобіток та Олександр Чурсін.

ДБР має розслідувати злочини, вчинені високопосадовцями та працівниками правоохоронних органів (окрім злочинів, підслідних Національному антикорупційному бюро України).

Експерти розцінюють ДБР як вкрай важливий орган. Вони вказують, що в Україні відсутній механізм ефективного розслідування катувань, адже скарги на працівника поліції часто розслідуються за дорученням прокуратури поліцейським з того самого райвідділку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter