Двох росіян звинувачують у знущанні з цивільних та мародерстві під час окупації Сумщини

Дата: 12 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Слідчі ідентифікували та повідомили про підозри в порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, двом російським військовим, які могли знущатися з цивільних під час окупації частини Сумщини. 

Тексти підозр Гаріку Мурадяну та Олексію Бєляєву розмістили на сайті Офісу генерального прокурора. 

Російські солдати Олексій Бєляєв та Гарік Мурадян

Слідство встановило, що 27-річний Мурадян та 22-річний Бєляєв у період із 25 лютого до 20 березня 2022 року в складі 423 гвардійського мотострілецького полку 1 танкової армії Західного військового округу ЗС РФ окупували місто Тростянець на Сумщині. Вони жорстоко поводилися з місцевим цивільним населенням і займалися мародерством. 

Зокрема, 20 березня, близько 10-ї ранку, Мурадян і Бєляєв на БМП вирушили до одного з приватних будинків у провулку Радомлянський. Механік-водій Бєляєв навмисне наїхав гусеницею на задню частину кузова цивільної автівки, яка була припаркована біля воріт гаража домоволодіння. Власник автівки вийшов з дому і почав запитувати російських солдатів, навіщо вони пошкодили його авто. У відповідь він почув гучний сміх і вимогу вийти всім з будинку та вишикуватись. Коли двоє чоловіків і жінка вийшли, Мурадян наказав Бєляєву відшукати в будинку сейф. Бєляєв з іншими окупантами незаконно проникли в спальню та викрали 8600 гривень і 420 доларів США. Згодом Мурадян забрав у господаря мобільний телефон і надалі користувався ним. 

Після цього вони попрямували до сусіднього будинку, де перебували п’ятеро людей. Одного чоловіка вони вивели на вулицю, а решту закрили в окремій кімнаті. За наказом Мурадяна Бєляєв з іншими солдатами РФ почав обшукувати приміщення. У коридорі з жіночої сумочки та рюкзака він викрав 100 тисяч гривень і пакет із золотими прикрасами.

Під час огляду домоволодіння окупанти знайшли під покрівлею погреба пістолет Макарова та автомат Калашникова. За це господаря скрутили, і Мурадян декілька разів вистрелив йому біля ніг і голови. Від чоловіка вимагали дати інформацію про місцевих жителів, які служили в поліції. Йому натягнули шапку на очі, замотали скотчем і повалили на землю. Потерпілого тривалий час били ногами й руками, поки він не втратив свідомість. Згодом його викрали, привезли до невстановленого місця, де продовжували катувати. Але чоловіку вдалося втекти й переховуватися від окупантів до моменту приходу української армії.

Інших мешканців будинку російські солдати вивели на вулицю і змусили роздягнутися в холодну пору року. Вони хотіли перевірити татуювання, які б свідчили про належність до ЗСУ. За наказом Мурадяна російські солдати імітували їхній розстріл, і коли нічого не знайшли, то наказали сідати в авто і їхати геть.

За скоєне Мурадяну і Бєляєву загрожує від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.

Нагадаємо, що поліція підозрює російського військового Аліхана Кушхова в жорстокому поводженні з цивільними на Миколаївщині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter