Двох правозахисників білоруського центру “Весна” відправили до в’язниці

Дата: 03 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У середу, 3 листопада, Центральний районний суд Гомеля (Білорусь) ухвалив вирок у політично мотивованій кримінальній справі стосовно двох правозахисників місцевого відділення правозахисного центру “Весна”: керівника відділення Леоніда Судаленка засудили до трьох років колонії, волонтерку Тетяну Ласицю – до двох з половиною.

Про це йдеться у спільній заяві правозахисних організацій, текст якої оприлюднено на сторінці “Весни”.

Леонід Судаленко та Тетяна Ласиця. Джерело: spring96.org

За інформацією правозахисників, Судаленко та Ласиця перебувають під вартою понад дев’ять місяців: вони були заарештовані 18 та 21 січня, відповідно. Суд над ними розпочався на початку вересня та проходив у закритому режимі.

13 жовтня звинувачення запросило для Судаленка та Ласиці по три роки позбавлення волі в межах справи про “організацію та фінансування групових дій, які грубо порушують громадський порядок”. Як на докази сторона обвинувачення посилалася, зокрема, на публікацію Судаленка у фейсбуку, у якій той пропонував допомогти з дровами сім’ї одного з обвинувачених в організації “масових заворушень”, а насправді – учасника мирних протестів 2020 року.

Загалом під вартою за політично мотивованими звинуваченнями нині перебувають ще п’ятеро правозахисників “Весни”: засновник та голова центру Алесь Бєляцький, його заступник Валентин Стефанович, юрист та координатор кампанії “Правозахисники за вільні вибори” Володимир Лабкович, координаторка волонтерської служби Марфа Рабкова та волонтер Андрій Чепюк.

Представники 18 правозахисних організацій закликали владу Білорусі негайно скасувати вирок і зняти всі звинувачення як із Судаленка та Ласиці, так і ще з п’ятьох правозахисників “Весни”, які перебувають за ґратами за політично мотивованими звинуваченнями.

Вони назвали кримінальне переслідування членів та волонтерів “Весни” “зачисткою” громадянського суспільства, оголошеною самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком.

17 вересня 23 міжнародні та білоруські правозахисні організації оголосили про початок кампанії #FreeViasna, вимагаючи негайного звільнення правозахисників.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 16 лютого 2021 року режим диктатора Лукашенка завдав удару по найвідоміших правозахисних організаціях – ПЦ “Весна” та Білоруській асоціації журналістів. Обшуки відбулися в офісах цих організацій, а також у квартирах більш ніж 40 правозахисників та журналістів по всій країні.

У зв’язку з цим низка українських правозахисних організацій звернулася із заявою до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Міністерства закордонних справ України, президента України. В ній, зокрема, йшлося про вимогу до державних органів Білорусі негайно припинити переслідування правозахисників та незалежних журналістів, а також про публічне засудження репресій та політичного тиску з боку білоруської влади на правозахисників і незалежних журналістів.

Протести в Білорусі почалися після чергових виборів президента 9 серпня 2020 року, коли тисячі людей відмовилися визнавати перемогу Лукашенка через фальсифікації. Більшість країн Європи та світу також вважає Лукашенка нелегітимним президентом. Влада Білорусі, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Тиск на активістів, правозахисників і незалежних журналістів не припинився й після спаду хвилі протестів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter