Дві білоруські пропагандистки, виступаючи перед депортованими дітьми, марили про окупацію України

Дата: 18 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі в дитячому таборі “Дубрава”, що влада країни використовує для утримання депортованих українських дітей, провели пропагандистський концерт, під час якого ведучі та співачки бажали повної окупації України російськими військовими. 

Відео виступу опублікувало британське видання The Telegraph.

Скриншот відео

Табір розташований у Мінській області республіки, і раніше його вже називали серед місць, де утримують українських дітей. Загалом у країні таких таборів, включно з “Дубравою”, є щонайменше чотири. 

Співачок-пропагандисток звуть Олександра та Валентина Груздєви. Сестри відомі в Білорусі підтримкою режиму самопроголошеного Лукашенка, тож періодично з’являються на публічних заходах влади. 

“Щоб усе було добре. Ми обрані, ми щасливчики. Дай боже сили та можливості якнайшвидше розв’язати цю ситуацію. Щоб ми жили мирно, щоб Байден помер, прости мене, щоб Зеленський теж помер, а Путін процвітав і взяв під контроль всю Україну, боже”,кажуть співачки зі сцени. 

Наостанок одна із сестер зізналася дітям, що ходить до церкви та “ставить свічки” за смерть “ворогів”. 

Точну кількість дітей, яких депортували з України до Білорусі, назвати складно, втім, за оцінюванням “Національного антикризового управління” білоруської опозиції, починаючи з вересня 2022-го до таборів вивезли приблизно 2150 дітей. До осені поточного року їхня кількість може зрости до трьох тисяч.

Нагадаємо, що викрадених з України дітей влада Росії намагається якнайшвидше влаштувати в приймальні сім’ї, визнаючи сиротами, зокрема, тих, у кого є батьки. 

З усиновлення українських дітей деякі росіяни отримують прибуток. Так, за всиновлення отримують суми в проміжку від 28 до 156 тисяч рублів щомісячно, що значно більше, ніж середня зарплата в деяких російських регіонах. Відомі випадки, коли з віддалених регіонів РФ на тимчасово окуповану територію України приїжджали сім’ї та всиновлювали одразу по 10–12 дітей.

Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповідають про знущання та погрози відправити до божевільні, про жахливі умови перебування в так званих “таборах”, про ідеологічне перевиховання та про те, що адміністрації та вихователі ставляться до них, як до тварин.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter