Дружина журналіста Єсипенка закликала Зеленського домогтися звільнення її чоловіка в Криму

Дата: 19 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Дружина незаконно затриманого позаштатного журналіста “Радіо Свобода” Владислава Єсипенка закликала президента України Володимира Зеленського, МЗС України та міжнародні організації домогтися звільнення її чоловіка. 

З відповідним закликом Катерина Єсипенко звернулася під час брифінгу в інформаційному агентстві Укрінформ, передає кореспондент видання ZMINA

Катерина Єсипенко

Як відомо, 10 березня 2021 року в Сімферополі ФСБ затримала громадянина України Владислава Єсипенка після відвідування акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулась у місті 9 березня 2021 року. Російська спецслужба інкримінує українцю порушення ч. 1 ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”).

16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

“Я боюся за життя та здоров’я мого чоловіка, особливо після вчорашнього відео [підконтрольного Москві телеканалу “Крим-24″]. Він був гарно вдягнений на відео та посаджений. Але його форма тіла візуально непропорційна. Я гадаю, що під одягом щось було. Також можна помітити побої на обличчі та шиї неозброєним оком. Це відео – ще один доказ тортур”, – сказала Катерина Єсипенко. Вона також занепокоєна тим, що окупаційні слідчі двічі не допустили до її чоловіка адвоката Еміля Курбедінова. 

Журналіст “Крим.Реалії” Тарас Ібрагімов нарікає, що вже сьомий рік, як Україна не розробила алгоритму захисту українських журналістів, які працюють на окупованих територіях. 

“Востаннє, коли мене затримали, на мене склали протокол за незаконну трудову діяльність. Я кілька разів подавав документи на акредитацію, але Росія всі рази відмовляла. Ми зараз реагуємо затримання журналіста Єсипенка. Державні органи України досі не знають, як захистити журналістів, які працюють у складних умовах. Настав час розробити такий алгоритм, щоб не реагувати на наслідки й не думати, як їх витягувати з в’язниці”, – сказав Ібрагімов, який п’ять років працював на півострові й дістав від окупаційної влади заборону на в’їзд до Криму строком у 34 роки. Водночас він закликав українських журналістів бути солідарними з їхнім колегою Єсипенком, систематично висвітлюючи його переслідування.  

“Коли журналісти пишуть про щойно затриманих політв’язнів, коли ми про них говоримо на етапі слідства, тоді як ФСБ намагається змусити їх давати свідчення, то це убезпечує їх від ситуацій, коли їх можуть закатувати до смерті”, – додала голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.  

Напередодні базований у Нью-Йорку Комітет захисту журналістів (КЗЖ) висунув вимогу негайного звільнення Єсипенка. 

“Російська влада має негайно звільнити журналіста Владислава Єсипенка, зняти з нього сфабриковані звинувачення і припинити переслідувати й залякувати кримських журналістів”, – наголосила координаторка програми КЗЖ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

“Мінливі звинувачення з боку російської влади й той факт, що Єсипенко не бачив адвоката, обраного його родиною, свідчить про те, що звинувачення проти нього сфабриковані й покликані змусити замовкнути та залякати місцеву пресу”, – додала Саїд.

Сполучені Штати також офіційно засудили “політично вмотивований арешт Росією журналіста Владислава Єсипенка в Криму”.

“Російські незаконні окупанти не мають законних повноважень перешкоджати діяльності вільної преси, самовільно заарештовувати людей і відмовляти їм у належних судових процесах”, – мовиться в заяві Посольства США в Україні, оприлюдненій 18 березня.

МЗС України висловило рішучий протест Росії через затримання журналіста і закликало допустити незалежного адвоката до чоловіка. Відомство підкреслило, що Росія “повинна надати інформацію про місце перебування і стан здоров’я Владислава Єсипенка”.

МЗС України

Росія повинна забезпечити дотримання своїх зобов’язань як держави-окупанта відповідно до норм міжнародного права, а також виконати резолюції ГА ООН “Територіальна цілісність України” від 27 березня 2014 року, “Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь (Україна)” (2016, 2017, 2018, 2019 і 2020). Закликаємо РФ припинити гоніння і політичні переслідування українців у тимчасово окупованому Криму, негайно звільнити Владислава Єсипенка і всіх незаконно утримуваних нею громадян України”, – мовиться в заяві зовнішньополітичного відомства.

Президент “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” Джеймі Флай засудив затримання журналіста, який співпрацював зі ЗМІ. Видання “Крим.Реалії” оприлюднило список матеріалів Владислава Єсипенка.  

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) засудила затримання медійника. Його голова, член виконкому Європейської федерації журналістів Сергій Томіленко наголосив, що журналістська робота – це не “шпигунство” і не “робота на спецслужби”, в чому звинувачують фрилансера. НСЖУ заявила, що повідомить міжнародних партнерів про незаконне затримання журналіста. 

16 березня низка правозахисних організацій також засудила затримання українця, висунула вимогу його негайного звільнення і надала рекомендації міжнародним організаціям та урядам демократичних країн. 

Раніше редактор “Крим.Реалії” Володимир Притула повідомив, що за роки окупації Криму понад 50 журналістів видання зазнали тиску з боку російських спецслужб. Через тиск 27 медійників припинили співпрацю з проєктом, а 29 покинули Автономну Республіку Крим. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter