Другі роковини смерті Павла Шеремета: що кажуть правоохоронці?

Дата: 20 Липня 2018
A+ A- Підписатися

ГПУ, Нацполіція та МВС розповіли про те, як проходить розслідування вбивства відомого журналіста Павла Шеремета, яке сталося два роки тому в центрі Києва.

Тезу про те, що розслідування вбивства Шеремета ускладнює неможливість дослідити контакти журналіста з колишніми представниками української влади, які переховуються в Росії, вчергове повторив директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко.

“Потерпілий громадянин Російської Федерації Павло Шеремет мав активні контакти на території Російської Федерації, країни агресора, безпосередньо перед моментом вчинення злочину, зокрема з колишніми представниками влади, які втекли і переховуються в Росії. Неможливість дослідити ці контакти слідчим шляхом для українського слідства суттєво ускладнює розслідування”, – заявив він в ефірі “112 Україна”.

Основною версією вбивства Шеремета, за його словами, досі залишається професійна діяльність.

Речник Генпрокуратури Андрій Лисенко розповів, що за два роки розслідування загибелі журналіста провели понад 20 експертиз.

“За словами слідчих, опитано десятки людей, проведено моніторинг ефіру мобільного зв’язку, вивчено записи камер відеоспостереження та матеріалів, які з’являлися в медіапросторі”, – написав він у Facebook.

Досудове розслідування проводить міжвідомча слідчо-оперативна група, до складу якої включено співробітників Національної поліції та Служби безпеки України, а до проведення експертних досліджень, за словами чиновника, залучено фахівців ФБР.

На сьогодні правоохоронці відпрацьовують чотири основні версії вбивства журналіста: “професійну журналістську діяльність”, “особисті неприязні стосунки”, “дестабілізацію ситупції в Україні” та “помилку об’єктом (підірваний автомобіль належав Олені Притулі)”.

Речник ГПУ також підкреслив, що у справі про умисне вбивство скоєне способом, небезпечним для життя багатьох осіб, “про підозру поки що нікому не повідомлялося”.

Вшанування пам’яті Шеремета у Києві 

Про те, що слідство встановило особу, яка можливо причетна до вбивства Шеремета, розповів перший заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін. Водночас він зауважив, що ідентифікувати вбивцю ще не вдалось.

“Багато критиків кажуть, що немає позитивних результатів. Від лиця кримінальної поліції можу сказати, що позитивні результати є”, – підкреслив він.

За словами Аброськіна, оперативники опрацювали понад 3 тисячі терабайтів відеоматеріалів, які були вилучені під час слідчо-оперативних заходів, проте розповісти більше він не може, адже у нього немає для цього дозволу від слідчого і тому “він не може перейти певний кордон”.

“Але робота йде, вона продовжується. І коли буде можливість і відповідний дозвіл, ми зможемо сказати більше. Але це, мабуть, може бути тоді, коли певна людина буде затримана, коли їй буде повідомлено про підозру і коли буде рішення суду”, – сказав він, запевнивши, що справа Шеремета обговорюється правоохоронцями щодня.  

Журналіст Павло Шеремет загинув уранці 20 липня внаслідок вибуху авто керівника видання Олени Притули, в якому він перебував. Вибуховий пристрій, який підірвав автомобіль з журналістом Павлом Шереметом, був закладений близько до місця водія. Поліція кваліфікувала подію  за статтею “умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб”.

Генпрокурор Юрій Луценко назвав основною версією вбивства Шеремета помсту за його професійну діяльність. 22 липня справа була передана до Головного слідчого управління МВС, Генпрокуратура здійснює процесуальне керівництво.

У другу річницю смерті Шеремета правозахисники та журналісти виступили з заявою, де вимагають публічного звіту від правоохоронних органів – Національної поліції, Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України – про перебіг розслідування вбивства.

“Ми вимагаємо конкретних дій, а не чергових заяв про необхідність розслідування. Інакше “справа честі” стане величезною ганьбою для всієї української влади та країни загалом”, – написали вони.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter