Довічне загрожує клірику УПЦ МП, який благословив російську окупацію Херсонщини

Дата: 19 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру в державній зраді та пособництві державі-агресору повідомили колишньому настоятелю Свято-Успенського кафедрального собору. 

Про це розповіли в СБУ. 

Підозрюваний під час оголошення анексії українських територій у Москві. Скриншот відео

Імені підозрюваного не називають, але з повідомлення стає зрозуміло, що йдеться про Олександра Федорова, більш відомого як архімандрит Олексій

РНБО наклала санкції на нього ще 2022 року. Чоловік відкрито підтримував російську окупацію, їздив на оголошення анексії українських територій у Москву, а за кілька днів до деокупації Херсона втік на лівий берег регіону. 

Есбівці називають Федорова одним з наближених до колаборанта Володимира Сальдо. Для останнього він став “духівником”. За даними правоохоронців, підозрюваний не лише “благословляв” так званий “референдум”, але й особисто звернувся до Володимира Гундяєва, більш відомого як патріарх Кирил, щоб той долучив місцевий собор до парафії РПЦ.

“За перехід клірика на сторону окупантів вони передали його собору захоплені території “Укртелекому” та місцевих бізнесменів у центральній частині Херсона”, – кажуть слідчі. 

На окупованій частині Херсонщини підозрюваний став секретарем так званої Скадовської єпархії РПЦ.

Лише за статтею про державну зраду Федорову загрожує 15 років або довічне позбавлення волі. 

Нагадаємо, що російське повномасштабне вторгнення в Україну значно погіршило становище церков та інших релігійних громад, а на окупованих територіях України майже всі релігійні спільноти зіткнулися з репресіями, частину з яких російська влада використовувала роками до цього в Росії. 

Нещодавно на окупованій Херсонщині росіяни вбили священника Степана Подольчака.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії та виправдання нападу на Україну з боку Російської православної церкви дві третини українців заявили, що держава тією чи іншою мірою має втручатися в діяльність пов’язаної з нею УПЦ МП. Понад половину взагалі виступають за повну заборону цієї церкви.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter