“Витягли з хати босоніж і одягнули мішок на голову”: у Каланчаку окупанти закатували священника

Дата: 16 Лютого 2024
A+ A- Підписатися
У тимчасово окупованому селищі Каланчак Херсонської області росіяни викрали з власного дому, а згодом убили українського священника Степана Подольчака.
 
Про це повідомив єпископ Херсонський і Каховський ПЦУ Володимир (Харко) та підтвердили у Каланчацькій селищній військовій адміністрації.
 
Степан Подольчак. Фото: Каланчацька селищна військова адміністрація

“Очевидці, за підтвердженням спецслужб, повідомляють, що в першій половині дня (15 лютого. Ред.) окупанти в смт Каланчак Херсонської області розстріляли настоятеля та будівничого храму всіх святих землі української протоієрея Степана Подольчака”, – написав Харко.  

Працівники селищної військової адміністрації у коментарі “Суспільному” розповіли, що окупанти забрали священнослужителя з дому два дні тому.

“Степана Ярославовича витягли з хати босоніж, наділи мішок на голову. Сьогодні, 15 лютого, приїхали та взяли жінку, щоб упізнати його”, — заявили в адміністрації.

До початку повномасштабного вторгнення і після окупації Степан Подольчак завжди проводив службу у селищі українською мовою. Кілька разів священника викликала ФСБ на “розмову”, там вимагали, щоб він перейшов до московського патріархату, але Подольчак відмовлявся, пише видання.

Як розповіла Центру журналістських розслідувань Світлана Фоміна, начальниця Каланчацької селищної військової адміністрації, священник приїхав до Каланчака зі Львівської області і разом з вірянами впродовж 10 років будував у селищі церкву.

“Він завжди був проукраїнським, усі служби проводив українською, молився за Україну, навіть в окупації. Мабуть, через це росіяни відібрали найцінніше, що є у людини – життя”, – додала Фоміна.

У 59-річного Степана Подольчака залишилися дружина, діти та онуки. 

Нагадаємо, що російське повномасштабне вторгнення в Україну значно погіршило становище церков та інших релігійних громад, а на окупованих територіях України майже всі релігійні спільноти стикнулися з репресіями, частину з яких російська влада використовувала роками до цього у Росії. 

Детальніше про це можете почитати за посиланням.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter