Допомогти собі й близьким: в Україні створили гід з ПТСР

Дата: 18 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Посттравматичний стресовий розлад, за різними оцінками, може розвиватись у 12–20% людей, які пережили травматичну подію або стали її свідками. Міністерство охорони здоровʼя України каже про 20–30% пацієнтів. Це стосується як військових, так і цивільних. Проєкт “Бережи себе” з психологом Іллею Бачуріним та психотерапевткою Анною-Марією Бресешер розробили гід з ПТСР, де відповіли на можливі запитання про цей розлад.

Про це команда повідомила на своїй інстаграм-сторінці. 

“На щастя, цей стан здебільшого є виліковним і успішно минає в більшості пацієнтів. Та все ж він може стати причиною низки фізичних та психічних розладів, страждань, а також конфліктів та труднощів у комунікації. До Всесвітнього дня психічного здоров’я разом з доказовими експертами ми підготували гід з ПТСР, де даємо відповіді на можливі питання про цей розлад”, – йдеться в повідомленні.

У гіді, зокрема, є відповіді на такі запитання:

  • Чи у всіх, хто переживає травматичну подію, може виникнути ПТСР?
  • Як довго може тривати ПТСР і які способи лікування розладу наразі існують в Україні?
  • Як можна підтримати близьку людину, яка переживає ПТСР?

Завантажити його можна за посиланням

Посібник складається з 15 невеликих розділів з інформацією про симптоми та причини виникнення, процес перебігу ПТСР, вплив на ментальне та фізичне здоров’я, а також доступні методи лікування, запобігання й практичні поради.

Нагадаємо, що за вісім місяців поточного року щонайменше 52 тисячі пацієнтів отримали психологічні послуги від лікарів “первинки”.

Загалом понад 45 тисяч фахівців пройшли навчання на курсах первинної медичної допомоги для надання психологічної підтримки першого рівня mhGAP і Mental Health Gap Action Program (mhGAP) – програма дій ВООЗ із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я. Якщо ж казати про кількість закладів, де таку допомогу можна отримати, то їх налічують понад сім сотень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter