Цього року понад 50 тисяч українців звернулося по психологічну допомогу до лікарів “первинки”

Дата: 18 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

За вісім місяців поточного року щонайменше 52 тисячі пацієнтів отримали психологічні послуги від лікарів “первинки”. 

Про це розповів очільник МОЗ Віктор Ляшко

Ілюстраційне зображення. Фото: Лікарі без кордонів

Загалом понад 45 тисяч фахівців пройшли навчання й отримали сертифікати учасників курсів первинної медичної допомоги для надання психологічної підтримки першого рівня mhGAP і Mental Health Gap Action Program (mhGAP) – програма дій ВООЗ із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я. Якщо ж казати про кількість закладів, де таку допомогу можна отримати, то їх налічують понад сім сотень. 

Ляшко, розповідаючи про кількість пацієнтів, які звернулися по підтримку, наголосив на тому, які наслідки можуть мати психологічні стани на фізичне здоров’я. 

“Люди, які переживають депресію, мають на 42 % більший ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Люди з розладами сну мають вищий ризик розвитку діабету 2-го типу, ожиріння та інших метаболічних захворювань. Люди з генералізованим тривожним розладом мають підвищений рівень кортизолу, що може призвести до зниження імунітету та збільшення ризику захворювання на інфекційні хвороби”, – перелічує їх міністр. 

Попри те що половина опитаних українців готова говорити про стрес та його подолання з психологом, а ще чверть – із сімейним лікарем, на практиці лише один з пів сотні звертається по психологічну допомогу, кажуть у МОЗ. 

До 2030 року в Україні уряд хоче створити нову культуру ставлення до ментального здоров’я.

Нагадаємо, що лікарі, які пройшли онлайн-навчання з психологічної допомоги, матимуть також професійний супровід. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter