Допомога США Україні прямо залежатиме від проведених реформ – Блінкен

Дата: 06 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Державний секретар США Ентоні Блінкен наголосив на важливості боротьби з корупцією для подальшого просування реформ в Україні, зокрема судової.

Про це 6 травня він заявив на пресконференції за підсумками зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Києві.

Блінкен наголосив, що боротьба з корупцією є одним з найважливіших питань для українського народу та вирішальним для покращення його життя.

“Ми обговорили питання євроатлантичного шляху України, а також ту роботу, яку проводить країна для просування реформ і викорінення корупції. Ми говорили також про реформування інституцій. Є дуже багато сил, які виступають проти реформ і боротьби з корупцією. До них належать зовнішні сили, такі як Росія, та внутрішні – олігархи та потужні особи, які просувають власні інтереси незаконними методами”, – сказав Блінкен.

Водночас він наголосив, що Російська Федерація користається з розвиненої в Україні корупції, щоб досягти своїх цілей.  

“Перед Україною стоять дві загрози – внутрішня корупція та олігархи, а також Російська Федерація. І корумповані сили, і російська агресія намагаються домогтись однакових цілей – відібрати в українського народу те, що належить йому за правом, – їхні рішення, можливість використовувати свої ресурси, територію, справедливість та розвиток майбутнього країни… Росія використовує корупцію в Україні та осіб, які допомагають їй просувати свої інтереси проти інтересу українського народу”, – додав він. 

Ентоні Блінкен також зустрівся з представниками громадянського суспільства, бізнесу та антикорупційних органів. 

Виконавча директорка Центру протидії корупції (ЦПР) Дар’я Келенюк, яка була на цій зустрічі, повідомила, що головне повідомлення американського держсекретаря полягало в тому, що рівень та якість підтримки України від США прямо залежить від рівня проведення реформ у галузі доброго врядування та антикорупції. І маркером рівня проведення реформ є МВФ.

За її словами, для США визначальним також буде судова реформа, успішність якої залежатиме від рівня залучення незалежних міжнародних експертів до очищення органів суддівського самоврядування.

Дар’я Каленюк подякувала Блінкену за особисті санкції проти українського олігарха Ігоря Коломойського і попросила не зупинятися на цьому прізвищі.
 
Вона звернула увагу, що є також низка прізвищ і серед олігархів, і серед влади, які є причиною блокування критичних для країни реформ.
 
“Деякі з цих прізвищ ще й стоять за атаками на активістів та/або відсутністю розслідувань цих атак. І ці прізвища, зокрема їхні активи та можливість подорожувати до країн розвинутої демократії, мають стати у фокусі уряду США”, – написала вона.
 
Виконавча директорка ЦПР також вважає, що План дій членства України в НАТО (ПДЧ) має стати “новим безвізом” для України з чіткими вимогами реформ і дедлайнами. Як відомо, президент України Володимир Зеленський 6 травня закликав Ентоні Блінкена сприяти в отриманні ПДЧ НАТО. 
 
“ПДЧ має стати дорожньою картою для влади, як не відхилятися від реформ для цілей національної безпеки. Тому попросила Блінкена допомогти Україні з отриманням ПДЧ НАТО”, – додала вона.
 
Голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков під час цієї зустрічі порушив питання як фізичних, так і інформаційних атак, які активізувались останнім часом, на громадських активістів.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter