Зеленський запропонував США стати співзасновниками Кримської платформи – Офіс президента

Дата: 06 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський попросив у США допомоги в “протистоянні загрозі в Чорноморсько-Азовському регіоні” та запропонував їм стати співзасновниками Кримської платформи.

Про це він сказав під час зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном 6 травня, інформує пресслужба Офісу президента.

Президент України також закликав країни НАТО посилювати військову присутність у Чорноморсько-Азовському регіоні, щоб була змога відповідати спільними діями союзників на морі.

“Ми б хотіли, щоб ви нам у цьому допомогли. Тому що нам одним буде складно протистояти загрозі в Чорноморсько-Азовському регіоні. Хочемо, щоб США були одними із засновників та лідерів Кримської платформи та запрошуємо американську сторону до участі в її першому саміті”, – підкреслив Зеленський.

Крім того, Зеленський висловив сподівання, що на саміті НАТО 14 червня розпочнеться обговорення перспективи отримання Україною плану дій щодо членства в Альянсі. Він також попросив США сприяти в започаткуванні цього процесу. 

Нагадаємо, Кримська платформа – це міжнародний консультаційно-координаційний діалоговий майданчик про деокупацію та реінтеграцію Кримського півострова. 

Платформа охоплюватиме рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активності в п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова раніше заявила, що російська сторона готова брати участь в ініційованій Україною Кримській платформі, якщо на цьому майданчику обговорюватимуть проблеми півострова: від водопостачання до транспортного сполучення.

Кремлівський куратор у Криму Сергій Аксьонов переконаний, що створення нового міжнародного майданчика не допоможе “повернути Крим”.

Як раніше повідомила заступниця постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева, за підсумками саміту Кримської платформи з деокупації півострова партнери України планують ухвалити відповідну декларацію, що “ґрунтуватиметься на політиці невизнання, питаннях прав людини та на розумінні, що на Кримському півострові відбувається заміщення населення“. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter