Донецька ОВА оприлюднила порядок роботи акредитованих журналістів у “червоній”, “жовтій” та “зеленій” зонах

Дата: 20 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Донецька обласна військова адміністрація оприлюднила заяву, в якій визначено “червону”, “жовту” та “зелену” зони для роботи представників акредитованих ЗМІ; зонування діятиме з 18 по 25 березня 2023 року.

Про це пише “Детектор медіа”.

Джерело: Military Media Center

У “червоній зоні” роботу акредитованих представників ЗМІ заборонено. До неї ввійшли:

Лиманський напрямок:

Новомлинськ, Кам’янка, Тополі, Дворічанське, Масютівка, Синьківка, Петропавлівка, Степова Новоселівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове, Новоселівське, Андріївка, Вишневе, Першотравневе, Новоєгорівка, Греківка, Макіївка, Невське, Іванівка, Терни, Торське, Ямполівка, Серебрянка, Григорівка, Білогорівка, Верхньокам’янське, Спірне, Виїмка, Веселе, Роздолів, Переїзне, Федорівка, Васюківка, Никифорівка, Федорівка Друга, Привілля, Міньківка, Новомаркове, Григорівка, Богданівка, Калинівка, Хромове.

Соледарський напрямок:

Бахмут, lванівське, Xpомове, Міньківка, Оріхо-Василівка, Дубово-Василівка, Богданівка.

У “жовтій зоні” роботу журналістів дозволено лише в супроводі офіцера зі зв’язків із громадськістю a6o іншої, визначеної командиром посадової особи. До цієї зони ввійшли:

Лиманський напрямок:

Микільське, Новоужвинівка, Одрадне, Григорівка, Обухівка, Колодязне, Нововасилівка, Митрофанівка, Водяне, Петро-lванівка, Рідкодуб, Путникове, Фиголівка, Довгеньке, Касянівка, Кутьківка, Западне, Моначинівка, Велика Шапківка, Мала Шапківка, Смородьківка, Тищенківка, Кіндрашівка, Паламарівка, Радьківка, Голубівка, Московка, Куп’янськ, Соболівка, Подоли, Куп’янськ-Вузловий, Ківшарівка, Пiщaнe, Глушківка, Колісниківка, Загризове, Богуславка, Борівська Андріївка, Копанкa, Шийківка, Новосергіївка, Чернешина, Степове, Вище Солоне, Червоний Став, Ізюмський, Ольгівка, Маліївка, Глущенкове, Новомихайлівка, Катеринівка, Рідкодуб, Карпівка, Зелена Долина, Колодязі, Ставки, Лиман, Ямпіль, Діброва, Озерне, Закітне, Дронівка, Сіверськ, Святопокровське, Різниківка, Каленики, Крива Лука, Paй-Олександрівка, Оріховатка, Никонорівка, Васютинське, Макове, Білокузьминівка, Майське, Віролюбівка, Стінки.

Соледарський напрямок:

Часів Яр, Предтечине, Ступочки, Миколаївка, Червоне, Подільське, Стінки, Віролюбівка, Калинівка, Григорівка, Голубівка, Новомаркове, Торецьк, Нью-Йорк.

До “зеленої зони” ввійшла решта населених пунктів, тут акредитованим журналістам дозволено працювати без супроводу офіцера чи посадової особи.

У ДонОВА звернули увагу на те, що для роботи у “жовтій” зоні за добу до виїзду журналіст має подати заявку, заповнивши гугл-форму і звернутись до пресофіцерів за відповідними напрямками через месенджер WhatsApp: 

  • пресофіцер на Соледарському напрямку Олександр Райковський — 097 683 1534 
  • пресофіцер на Лиманському напрямку  Олексій Кашпоровський — 097 531 74 13 

Інформацію потрібно подавати до 16 години. У всіх представників групи мають бути прескарти Міноборони, включно з водієм, охоронцем та фіксером. 

У коментарі “Детектору медіа” начальник управління зв’язків з громадськістю Збройних Сил, полковник Богдан Сеник уточнив, що рішення щодо поділу на зони ухвалюють командувачі оперативно-стратегічних угруповань, а зони можуть змінюватись щотижня.

Нагадаємо, що 1 березня 2023 року стало відомо про те, що для журналістів, які хочуть працювати в зоні бойових дій, змінили правила акредитації Збройних сил України.

Відповідні зміни внесли до наказу Головнокомандувача ЗСУ №73 від 3 березня 2022 року “з метою оптимізації процесу акредитації, а також покращення взаємодії з представниками засобів масової інформації під час роботи в районах бойових дій”.

Зокрема, для журналістів запровадили прескарту нового зразка зі строком дії до шести місяців. Попередні прескарти чинні до 1 травня 2023 року. Керівники та командири оперативно-стратегічних угруповань військ отримали право самостійно визначати зони для перебування представників ЗМІ в районі відповідальності. Також уточнили перелік інформації, яку не можна публікувати та поширювати.

Водночас в українській медіаспільноті висловили здивування тим, що про зміни дізналися з повідомлень у телеграм-каналах попри налагоджену комунікацію з Міноборони.

Згодом журналістська спільнота “Медіарух” заявила, що більшість пропозицій, наданих Міноборони щодо покращення порядку акредитації журналістів для роботи в зоні бойових дій, у змінах до відповідного наказу Головнокомандувача ЗСУ №73 не врахували.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter