Відкрився 7-й “Донбас медіафорум-2021”: як проходитиме та які теми обговорюватимуть

Дата: 05 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

В Україні 5 листопада стартував 7-й “Донбас медіафорум”, основними напрямками дискусій цього року стануть відповідальність журналістів перед аудиторією та колегами, спільна та самостійна освіта, саморегуляція, адаптація до викликів та пошуки ефективних рішень. 

Про це стало відомо під час відкриття форуму, який запланований на два дні в змішаному форматі – онлайн та офлайн, в студії “Суспільного”.

Джерело: скриншот відео з відкриття форуму

За словами посла Євросоюзу, голови Представництва ЄС в Україні Матті Маасікасапроведення “Донбас медіафоруму” за кілька днів після Всесвітнього тижня медійної та інформаційної грамотності є дуже символічним. Він наголосив на важливості підвищення медіаграмотності українців, особливо в умовах війни, а також відзначив важливість розвитку національного суспільного мовника.

Водночас голова Луганської облдержадміністрації та військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай висловив думку, що наразі Україна програє інформаційну війну Росії. На його переконання, якщо взяти фінанси, які вкладає РФ в пропаганду, то “ми, напевно, знаходимось у різних вагових категоріях”.

“Досі, коли приїжджаю до лінії розмежування, чую що завгодно – радіо “Красная звезда”, радіо “Победа”, “Красная армия” – що завгодно, тільки не наші радіохвилі. Або їх мало, або їх просто глушать”, – сказав він.

З ним не погодився заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко, який вважає, що “мірятись бюджетами” Україна та Росія ніколи не зможуть, проте не лише гроші мають значення.

На його думку, одна з проблем – це те, що в Україні немає об’єднань журналістів, до яких би входили працівники видань з високою репутацією.

“Саморегулювання, об’єднання – не менш актуальна тема, по якій, на жаль, прогресу надзвичайно мало. Нам із боку міністерства дуже хотілося б, щоб були потужні об’єднання журналістів, які мають потужне саморегулювання, оскільки це зменшує потребу держави втручатись у якісь відносини, встановлювати закони”, – сказав він.

Заступник міністра наголосив на тому, що наразі немає таких організацій, де журналісти з найбільш репутаційних медіа, як НВ, “Ліга”, “Суспільне”, спілкуються між собою, обговорюють питання саморегулювання, етики чи висловлюють спільну точку зору. Загалом в нашій країні впродовж 20 років не було спроб створити таку організацію, крім однієї, не дуже вдалої  – створити незалежну медіапрофспілку, сказав він.

“Треба ці спроби повторювати – і це справа саме журналістів, а не держави”, – сказав Шевченко.

Старша координаторка програм Координатора проєктів ОБСЄ в Україні Карін Рьольке нагадала, що якісні незалежні медіа особливо важливі для боротьби з дезінформацією під час пандемії.

“В наші часи соціальних медіа є спроби використовувати страхи людей, просувати теорії змови. Дуже важливо боротися з цими викликами під час пандемії. Немає простих рішень, простих відповідей на ці питання. Але я вірю, що хороша журналістика може бути союзником у боротьбі з дезінформацією”, – уточнила вона.

Пресаташе посольства США Деніел Ленгенкамп акцентував на важливості створення безпечних умов для праці журналістів, а також згадав про затриманих кримських журналістів, колишнього в’язня бойовиків на Донбасі Станіслава Асєєва, затриманого в Білорусі Романа Протасевича та інших незаконно утримуваних медійників.

В перший день форуму заплановані панельні дискусії “Безпека журналістів-розслідувачів: нові загрози”, “Що регулює держава, що може регулювати сама медіаспільнота?”, “Вибори, яких не було: 18 підконтрольних громад без самоврядування та інтернет-голосування РФ на окупованій території”, “Зворотний бік соцмереж: як поширюється дезінформація та пропаганда і як медіа мають з цим боротися”, “Проєкт Закону “Про медіа”: загрози чи можливості для галузі”, “Журналістика в екзилі: досвід Латинської Америки, Білорусі та України”.

“Донбас медіафорум” проводиться щороку з 2015 -го після вимушеного переїзду журналістів з Донеччини та Луганщини для колег із регіону, журналістів-переселенців, медійників, які працюють з тематикою Донбасу. Захід дає можливість обговорити проблеми регіону, а також налагодити втрачені комунікації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter