Доля понад 20 тисяч українських дітей з ТОТ, вивезених окупантами, невідома – Уповноважений з питань зниклих безвісти

Дата: 20 Червня 2024
A+ A- Підписатися

За даними Національного інформаційного бюро (НІБ) на сьогодні відомо про 23 711 дітей, яких депортовано до Росії. За цей час в Україну вдалося повернути 610 дітей. З 2 357 дітьми встановлений зв’язок. Де зараз перебувають ще 20 тисяч дітей, невідомо. 

Про це під час круглого столу щодо пошуку зниклих безвісти дітей з України розповів Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Артур Добросердов.   

Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Артур Добросердов. Джерело: МВС

За його словами, кількість дітей, які постраждали від війни, залежить від області та регіону, в яких вони проживали на момент початку війни. Критичними областями експерт назвав Донецьку, Запорізьку, Луганську, Херсонську та Харківську області. 

Ймовірним мотивом захоплення дітей та депортації їх на територію РФ уповноважений назвав геноцид українського народу. Адже росіяни вербують дітей, утримують їх на території РФ й вимагають від них виправдовувати війну РФ проти України. До того ж дітям змінюють прізвища та імена. 

“Країна-агресор робить все, щоб вони забули, звідки вони та хто вони”, – зауважив Добросердов.

Він додав, що, окрім депортованих або вивезених дітей, доля яких не встановлена, є також й діти, які зникли безвісти. Й це не тотожні поняття. 

Так, у реєстрі зниклих безвісти міститься 2 145 записів щодо людей, яким в момент зникнення не виповнилось 18 років. З них 1 147 хлопців і 998 дівчат. При цьому 1 726 дітей перебувають у розшуку, щодо 419 дітей розшук припинено, із них 6 – це ідентифіковані тіла загиблих, ще щодо 413 дітей було встановлено місцеперебування. 

Серед зниклих безвісти найбільша кількість – це статусні діти, тобто діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, які до повномасштабного вторгнення проживали в інтернатах, у будинках сімейного типу тощо.

Умовою визнання особи безвісти зниклою є подання до Нацполіції або іншого правоохоронного органу заяви про зникнення безвісти дитини. Розшук дитини здійснюється у межах розпочатих кримінальних проваджень за фактом їхнього зникнення. 

Збір, облік, перевірка інформації про, зокрема дітей, депортованих або примусово переміщених у зв’язку зі збройною агресією РФ проти України, здійснюється Міністерством реінтеграції. Відомості про депортованих дітей вносяться у відповідний єдиний реєстр, тримачем якого є Державне підприємство “Український національний центр розбудови миру”, що виконує функцію НІБ. 

До пошуку депортованих дітей, окрім МВС, також долучені Нацполіція, СБУ, Офіс генпрокурора, Офіс омбудсмана.

Раніше аналітики Financial Times (FT) ідентифікували та знайшли на пов’язаному з російським урядом сайті оголошення щодо усиновлення чотирьох українських дітей. Ім’я та вік однієї дитини відрізняються від справжніх. Ім’я іншої – написане за російським варіантом. Опікуни дітей та влада України до того не знали про місцезнаходження цих дітей, їх вважали безвісти зниклими.

Також ZMINA розповідала, що дітей, вивезених з тимчасово окупованих територій, росіяни утримують в інтернатах, де їм влаштовують так звані уроки мужності та запрошують на зустріч російських військових, або в кадетські коледжі. Після такого “виховання” діти планують вступати до військового училища та ображаються, якщо їх називають українцями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter