Додому повернулися вже десятки дітей, яких депортували до Росії, – Верещук

Дата: 14 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Станом на 14 червня до України вдалося повернути вже декілька десятків дітей, яких російські військові депортували на територію РФ. 

Про це розповіла очільниця МінТОТ Ірина Верещук.

Фото: Darek Delmanowicz / ЕPA-EFE

Міністерка не уточнила, чи йдеться про дітей-сиріт, інформація щодо примусового вивезення яких була відома ще до початку повномасштабного російського вторгнення, чи про дітей, яких розлучили з батьками. 

“Ми шукаємо сьогодні цих дітей, намагаємося скласти списки. Кожна репатріація з нашого боку – це справжня спецоперація”, – зазначила Верещук. 

Очільниця МінТОТ нещодавно зустрічалася з регіональною директоркою UNICEF у країнах Європи й Центральної Азії Афшан Хан, щоб обговорити залучення організації до повернення депортованих дітей-сиріт. Верещук закликає міжнародні інституції допомогти Україні.

“Не можна гаяти часу. Адже зараз РФ використовує дітей для антиукраїнської пропаганди, а згодом їх збираються всиновлювати“, – зазначила міністерка. 

За даними уповноваженої президента України з прав дітей та дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук, Росія незаконно депортувала або перевезла на окуповані території 181 тисячу українських дітей.

Історії повернення на батьківщину деяких з них стали відомими, як-от, наприклад, історія 12-річної Кіри Обединської. Її батько, багаторазовий чемпіон України з водного поло та екскапітан національної збірної Євген Обединський, загинув унаслідок авіабомбардування в Маріуполі 17 березня, а дівчинку росіяни вкрали, відвезли спочатку до окупованого Донецька й згодом до Росії. Нині вона перебуває зі своєю бабусею. 

Також повернули дев’ятирічного Іллю Матвієнка, який унаслідок російських обстрілів втратив у Маріуполі маму та опинився в РФ.

Повернути вдалося й двох інших примусово депортованих з Маріуполя підлітків – Івана Матковського та Максима Бойка.

Нагадаємо, що Україна вимагає від світу реакції на спробу Росії легалізувати викрадення дітей-сиріт з України.

Росія скоює всі наявні типи тяжких воєнних злочинів проти українських дітей.

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter