Добровольці отримають статус учасників бойових дій

Дата: 30 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада України підтримала в першому читанні за основу законопроєкт про надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції.

Про це йдеться на сайті парламенту. 

На розгляд парламенту документ внесла група депутатів. Законопроєкт підтримали 318 нардепів, зокрема з фракцій “Слуга народу”, “Голос”, “Європейська солідарність”, “Батьківщина”, депутатської групи “За майбутнє”, а також депутат від ОПЗЖ Ілля Кива. 

У пояснювальній записці автори наголошували, що держава гарантує право на статус ветерана війни певній категорії осіб, які в складі добровольчих формувань брали  участь в антитерористичній операції, водночас отримати статус учасника бойових дій такі особи досі не можуть.

“Вони залишаються соціально незахищеними та позбавлені відповідних державних гарантій та пільг, незважаючи на те що де-факто всі вищезазначені особи є учасниками бойових дій. Більш того, ті з них, хто втрачає статус особи з інвалідністю внаслідок війни після переогляду медико-соціальною експертною комісією, не можуть отримати соціальні гарантії за статусом учасника бойових дій, оскільки відповідна процедура не передбачена чинним законодавством. Держава проводить політику сепарації ветеранів з числа добровільних захисників Батьківщини, що брали участь в антитерористичній операції”, – стверджували вони. 

Законопроєкт, проголосований парламентом, передбачає надання статусу учасників бойових дій людям, які самоорганізувалися та об’єдналися в добровільні формування, що активно брали участь у бойових діях не менш ніж 30 календарних днів (незалежно від перерв), але не увійшли до складу офіційних військових формувань.

Також Верховна Рада проголосувала за скорочення терміну підготовки цього закону до другого читання.

Як відомо, у червні парламент дозволив іноземним добровольцям у спрощеному порядку отримувати українське громадянство. Однією з причин ухвалення цього закону стала історія інгуша Тимура Тумгоєва, якого у вересні минулого року Генеральна прокуратура екстрадувала до Росії за запитом ФСБ. 

Такі дії ГПУ спричинили хвилю обурення серед правозахисників, які вимагали звільнення причетних до ухвалення рішення щодо екстрадиції Тумгоєва. Проте вже в листопаді стало відомо, що відповідальний за це заступник генерального прокурора Євген Єнін продовжує працювати у відомстві. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter