До Венеційської комісії відправили два проекти судової реформи – президентський та альтернативний

Дата: 04 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Конституційна комісія підтримала законопроект про внесення змін до Конституції України в частині судової реформи.

Як повідомляє УНІАН, під час голосування не було жодного голосу проти, а 5 членів комісії утрималися, серед них – народний депутат від “Самопомочі” Оксана Сироїд.

Конституційна комісія направила два законопроекти до Венеційської комісії для аналізу: президентський і альтернативний, який створила група експертів і юристів “Реанімаційного пакету реформ”.

Як пише журналіст Кирило Сазонов у матеріалі “Європейської правди”, ініціатива направлення до Венеційської комісії проекту, який передбачає заміну суддів, прийшла від президента Петра Порошенка.

За його словами, народу дуже сподобалася не реформована стара міліція, а нова поліція. За цим принципом набиратимуть і 200 нових місцевих прокурорів. Також, як тільки Венеційська комісія схвалить президентський проект, будуть набрані нові судді.

Нагадаємо, раніше експерти заявляли, що всупереч висновкам Венеційської комісії розроблений Конституційною комісією законопроект зберігає багаторівневу і заплутану судову систему, не передбачає оновлення суддівського корпусу і посилює залежність суддів від політичних органів, зокрема від президента.

Як відомо, згідно результатів соцопитування Фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”, українським судам довіряють лише 9% опитаних українців. Недовіру їм виказали 81%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter