До знущань з дітей в експритулку “Світанок” причетні поліцейські – журналісти

Дата: 22 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Постраждалі від знущань вихованці колишнього притулку “Світанок” на Одещині повідомили, що насильство до них застосовували працівники поліції. 

Про це йдеться в розслідуванні журналістів “Слідства.Інфо”.

Журналісти поспілкувалися з дітьми, які втікали з притулку та зазнавали жорстокого поводження. Всі вони розповіли, що до знущань з них причетні троє правоохоронців: Андрій Крецул – звільнений з посади інспектор ювенальної поліції, Володимир Жарчук – поліцейський з ювенальної превенції, до обов’язків якого належить розшук зниклих дітей, Вахтанг Трапаїдзе – працював у ювенальній превенції Хмельницького райвідділку.

“Володимир Володимирович (Жарчук. – Ред.) на камеру взяв мене за волосся і змушував говорити, що я повія, що я постійно десь вештаюсь і таке інше. На той момент мені було 13 років… Потім він мене вдарив і жбурнув об стіл”, – розповіла про знущання одна з потерпілих. 

Виявилось, що Жарчук навідувався до “Світанку” сім-вісім разів, зачинявся з дітьми в актовій залі, де бив їх та принижував. З розмови журналістів із дітьми стало відомо, що саме Жарчук змушував вихованку закладу облизувати йому ноги.

“Він побив мене, Леру і Віку. Мене він бив найбільше, тому що я з ним тільки познайомилася. Мовляв, я обласна і створюю йому більше проблем. У підсумку він узяв мене за волосся, потягнув мене до ніг і каже: “Облизуй мені ноги”, – розповіла потерпіла. 

Мати дівчинки розповіла журналістам, що писала на Жарчука заяву до поліції, проте, коли не отримала відповіді, дізналась, що правоохоронці змусили її доньку після цього написати відмову. Згодом жінка написала заяву знову, але вже до головного управління поліції в Одесі. 

Вахтанг Трапаїдзе, про якого також розповіли діти, не бив підопічних, але, як вони зазначили, спостерігав за тим, як знущається його колега. 

Нагадаємо, наприкінці жовтня громадська діячка, колишня патрульна поліцейська Зоя Мельник опублікувала на своїй фейсбук-сторінці допис про те, що з вихованців центру знущається приватна охорона, з якою заклад співпрацює. Зокрема, Мельник описала випадок, коли двох підлітків, яких застали за статевим актом, прилюдно принижували, змусили жувати використаний презерватив, побили, обливали холодною водою, застосовували до них електрошокер. Під час цього нібито були присутні й вихователі закладу. 

Згодом конфлікт набрав обертів, а тому Генеральна прокуратура України взяла на контроль перебіг досудового розслідування щодо порушення прав вихованців центру. На початку листопада правоохоронці обшукували офіс охоронної фірми “Центр”, яка, ймовірно, причетна до знущань з підопічних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter