ГПУ взяла на контроль розслідування ймовірного насильства щодо вихованців експритулку “Світанок”

Дата: 01 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Генеральна прокуратура України взяла на контроль перебіг досудового розслідування щодо порушення прав вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації, експритулку “Світанок”. 

Про це повідомляє пресслужба відомства. 

У повідомленні йдеться про те, що у зв’язку з резонансом та численними публікаціями в ЗМІ заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов передав прокурору Одеської області доручення щодо перевірки оприлюднених фактів.

“Мова йде про побиття дітей, причому не тільки з боку вихователів центру, а й працівників правоохоронних органів, приниження, ґвалтування неповнолітніх. Ця перевірка дасть можливість встановити об’єктивні обставини, причини вчинення цих нелюдських дій, виявити винних осіб і якомога швидше направити справу до суду”, – зазначив заступник генерального прокурора. 

Наразі досудове розслідування проводять ДБР та територіальні підрозділи органів Нацполіції.  Провадження відкриті за ч. 1 ст. 127 (катування), ч. 1 ст. 137 (неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей), ч. 3 ст. 152 (сексуальне насильство, вчинене групою осіб, або сексуальне насильство стосовно неповнолітньої особи), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади) Кримінального кодексу. 

У повідомленні ГПУ не вказано, хто саме вчиняв сексуальне насильство щодо дітей. Але єдина оприлюднена інформація про звинувачення в сексуальному насильстві стосується волонтера Лучезара Панфілова. Його в зґвалтуванні звинуватила одна з вихованок, які втікали із закладу. Чоловік вважає таке звинувачення помстою керівництва центру. Адвокат Панфілова стверджує, що у його підзахисного незаконно провели обшук, який він називає помстою ювенальних чиновників і поліцейських за активність Лучезара в захисті прав дітей. 

Нагадаємо, що раніше речниця Нацполіції в Одеській області Любов Гордієвська повідомила, що правоохоронці відкрили два кримінальні провадження щодо ймовірного насильства над вихованцями в Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей.

Триває досудове розслідування, в межах якого встановлюють обставини, події та причетних осіб. Зокрема, поліцейські перевіряють інформацію щодо причетності працівника Хмельницького відділення поліції Одеси Андрія Крецула до побиття вихованок експритулку “Світанок”. На час службового розслідування поліцейського відсторонили від виконання обов’язків.

ZMINA писала про те, що  вдалося з’ясувати представникам Мінсоцполітики та регіональному представництву Омбудсмана під час перевірок в установі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter