До вбивства письменника Володимира Вакуленка причетні спецслужбісти РФ – Truth Hounds

Дата: 12 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

До незаконного затримання та вбивства українського письменника Володимира Вакуленка, найімовірніше, причетні військовослужбовці та / або спецслужбісти РФ, а безпосередніми виконавцями вбивства були члени терористичного угруповання “ЛНР”.

Такого висновку дійшли розслідувачі Truth Hounds, які півтора року документували незаконне позбавлення волі, тортури та вбивства цивільних в Ізюмі та Капитолівці на Харківщині під час окупації.

Архівне фото Володимира Вакуленка

Truth Hounds — громадська організація, яка протягом дев’яти років документує і розслідує воєнні злочини і порушення прав людини під час війни. Як розповіли розслідувачам жителі Капитолівки, російські військові та спецслужбісти виявляли інтерес до Вакуленка через його проукраїнську позицію. Окупанти були добре обізнані щодо біографії письменника, його діяльності та переконань, тож шукали його цілеспрямовано.

Зі свого боку офіційне слідство вважає, що до ув’язнення та вбивства Вакуленка причетні одні й ті ж люди — четверо військовослужбовців 4 роти 4 батальйону 204 стрілецького полку мобілізаційного резерву “ЛНР”. Саме вони вирішили затримати і вбити письменника, а один з них, на прізвище Удоденко, вистрілив у Вакуленка двома кулями калібру 9 мм з пістолета Макарова, вважають слідчі.

Розслідувачі Truth Hounds наголосили, що зібрані ними факти переконливо свідчать, що слідство у справі про вбивство Вакуленка не має зупинятися та обмежуватися наявними результатами.

Також тут вважають, що є підстави дивитися на вбивства цивільних у Капитолівці через ширшу призму: не як поодинокі випадки, а як сплановану кампанію фізичного знищення людей із вираженою проукраїнською позицією, що втілює путінський заклик до “денацифікації” України.

Нагадаємо, 49-річний Володимир Вакуленко – родом із села Капитолівка поблизу Ізюма. Писав у жанрах поезії та прози, займався перекладами. Входив до ізюмського літоб’єднання “Крем’янець”. Свого часу був головним редактором газети “Криниця” для дітей і підлітків та журналу перекладів DzeRkaLo.

Автор тринадцяти книг, переважно для дітей. Лауреат багатьох літературних премій, серед яких міжнародна літературна премія імені Олеся Ульяненка за роман “Кладовище сердець” (“Інфаркт для ґурманів”).

Учасник Революції гідності, був поранений у Маріїнському парку 18 лютого 2014 року під час сутички з “тітушками”. Волонтер від початку 2015 року.

За словами рідних, росіяни викрали поета в селі Капитолівка в березні 2022-го. Спочатку рідні та знайомі думали, що його забрали разом із сином, який має інвалідність і потребує постійної допомоги. Проте згодом стало відомо, що син перебуває в батьків Володимира.

Мати письменника дізналася, де живуть викрадачі, й ходила до росіян із проханням відпустити сина. Пізніше до неї надходила інформація, що його нібито вивезли з України.

9 квітня ексдружина письменника отримала підтвердження, що Вакуленка викрали за доносом або російські військові, або представники окупаційної влади.

Після деокупації Ізюма в місті виявили масове поховання. Станом на початок вересня в ньому знайшли понад 400 вбитих українців. Поховання проводила місцева ритуальна служба, вона ж вела журнал з даними про небіжчиків. 28 листопада в Ізюмі в одному з поховань знайшли та ідентифікували тіло Володимира. Пізніше експертиза виявила, що письменник був убитий двома пострілами з пістолета Макарова. 

Володимир Вакуленко до останнього документував події війни. У видавництві “Віват” 2023 року вийшла книга “Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші” його авторства.

Ініціаторкою розслідування обставин загибелі Володимира Вакуленка була письменниця і документаторка Truth Hounds Вікторія Амеліна, яку росіяни вбили 27 червня 2023 року в Краматорську.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що до суду скерували обвинувальні акти щодо двох російських військових, яким закидають убивство на Харківщині дитячого письменника Володимира Вакуленка та інші факти порушення законів та звичаїв війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter