До суду відправили справу про вбивство російськими військовими письменника Володимира Вакуленка

Дата: 03 Січня 2024
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальні акти щодо двох російських військових, яким закидають убивство на Харківщині дитячого письменника Володимира Вакуленка та інші факти порушення законів та звичаїв війни. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Підозрювані

Імен підозрюваних у повідомленні не називають, зазначаючи лише їхні прізвиська – Лев та Удод. Однак раніше з текстів підозр стало відомо, що у вбивстві підозрюють командира Владислава Нескородьєва та кулеметника Сергія Удоденка. Обидва уродженці Луганська, яких раніше вже притягали до відповідальності, наприклад за крадіжки. 

За даними слідства, навесні 2022-го, коли росіяни окупували Капитолівку на Харківщині, підозрювані дізналися про те, що там мешкає письменник, який не підтримує російської агресії. 

Підозрювані двічі приїздили до Вакуленка: 22 та 24 березня. Вперше вони провели в нього так званий “обшук” та забрали разом із 14-річним сином, який має інвалідність. ZMINA писала про викрадення письменника ще у 2022-му, коли про це вперше розповіла його колишня дружина. 

Під час другого візиту підозрювані забрали лише Вакуленка-старшого. 

“Лев наказав своєму підлеглому-кулеметнику застрелити письменника. Удод вистрелив у чоловіка з пістолета Макарова. Внаслідок отриманих вогнепальних поранень Володимир Вакуленко помер на місці”, – розповідають правоохоронці про події 24 березня 2022-го.

Вакуленко разом із сином Віталієм. Фото: фейсбук-сторінка Володимира Вакуленка

Окрім убивства Вакуленка Нескородьєву та Удоденку закидають убивства ще трьох цивільних, серед яких колишній учасник АТО та двоє чоловіків. Спочатку їх утримували в погребі в антисанітарних умовах, без світла та систематично били палицями по всьому тілу. Після цього їх відвезли до лісу, де двох застрелили, а третього забили до смерті. 

Обом підозрюваним також закидають випадок жорстокого поводження з цивільним. Одному з бранців вони силою засунули в рот гривневу купюру та пообіцяли розстріляти, якщо він її витягне. Чоловіка невдовзі відпустили. 

Правоохоронці кажуть, що до вбивства Вакуленка та інших злочинів причетні й інші російські військові, особи яких ще треба встановити. 

Нагадаємо, що торік в Україні перевидали “Татусеву книгу” Володимира Вакуленка

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter