До Росії попри санкції продовжує надходити готівкова валюта на мільярди доларів і євро – Reuters

Дата: 12 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Відтоді, як США та ЄС заборонили експорт своїх банкнот до Росії в березні 2022 року, туди було відправлено 2,3 мільярда доларів і євро.

Про це інформує Reuters із посиланням на митні дані.

Дані, про які раніше не повідомляли, свідчать про те, що Росії вдалось обійти санкції, які блокують імпорт готівки. Ці дані дозволяють припустити, що долари та євро залишаються корисними інструментами для торгівлі та подорожей навіть попри те, що Москва прагне зменшити свою залежність від твердої валюти.

Митні дані, отримані від комерційного постачальника, який реєструє та узагальнює інформацію, показують, що готівка ввозилася до Росії з таких країн, як ОАЕ та Туреччина, які не запровадили обмежень на торгівлю з Росією. Країна походження більш ніж половини загальної суми не була зазначена в документах.

У грудні уряд США пригрозив штрафними санкціями фінансовим установам, які допомагають Росії обходити санкції, і запровадив санкції проти компаній із третіх країн протягом 2023 і 2024 років.

Дмитрій Полевий, керівник інвестиційного відділу Astra Asset Management у Росії, каже, що багато росіян усе ще хочуть мати готівкову іноземну валюту для поїздок за кордон та для невеликого імпорту і внутрішніх заощаджень.

“Для приватних осіб долар усе ще залишається надійною валютою”, – сказав він в інтерв’ю Reuters.

Митні документи охоплюють період з березня 2022 до грудня 2023 року, і Reuters не змогло отримати доступ до свіжіших даних.

Документи свідчать про сплеск імпорту готівки безпосередньо перед вторгненням. У період з листопада 2021 до лютого 2022 року до Росії ввезли банкнот доларів і євро на суму 18,9 млрд доларів, тоді як за попередні чотири місяці – лише 17 млн доларів.

Деніел Пікард, керівник практики міжнародної торгівлі та національної безпеки американської юридичної фірми Buchanan Ingersoll & Rooney, вважає, що сплеск постачань перед вторгненням свідчить про те, що деякі росіяни хотіли убезпечити себе від можливих санкцій.

Російський центральний банк швидко обмежив зняття готівкової іноземної валюти фізичними особами після вторгнення в Україну, намагаючись підтримати рубль.

Згідно з даними, з лютого 2022 до кінця 2023 року з Росії було вивезено лише 98 млн доларів у доларових та євробанкнотах.

Приплив іноземної валюти, навпаки, був набагато вищим.

Раніше журналістське розслідування грузинського видання iFact виявило, що дрони, комп’ютерні процесори, GPS-пристрої, карти пам’яті та інші товари подвійного призначення продовжують постачатися до Росії через Грузію, хоча грузинська влада стверджує, що закрила лазівки для обходу західних санкцій.

Нагадаємо, 30 липня 2024 року Держдума Російської Федерації для обходу санкцій ухвалила одразу в другому і третьому читаннях закон, що легалізує в Росії діяльність із видобутку криптовалют. 

Документ передбачає, що право здійснювати майнінг отримають російські юридичні особи та індивідуальні підприємці, занесені до відповідного реєстру. Фізичні особи, які не перевищують встановлених урядом лімітів енергоспоживання, отримають право на майнінг без внесення до реєстру. 

За даними видання “РосБізнесКонсалтинг” (РБК), із закону прибрали заборону на організацію обігу криптовалют, що могло призвести до фактичного припинення роботи російських криптобірж і обмінників. У документі збереглася заборона на рекламу криптовалюти й різних сервісів, побудованих на її використанні.

Держдума також ухвалила закон, який дозволяє Банку Росії з 1 вересня запустити експеримент зі створення майданчика для використання криптовалют у міжнародних розрахунках.

Напередодні експерт із санкційної політики Богдан Бернацький заявив, що відсутність кримінальної та адміністративної відповідальності за порушення санкційного режиму – один з найбільших недоліків української санкційної політики.

Як відомо, Україна неодноразово закликала країни у світі накладати обмежувальні санкції на Російську Федерацію, щоб вона повернулася в межі міжнародного права. 

З початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну країна-агресор навчилась обходити санкції. Вона використовує треті країни та компанії для так званого паралельного імпорту і застосовує західне обладнання для виготовлення озброєння.

Втративши європейський ринок газу, Російська Федерація збільшила експорт сирої нафти та нафтопродуктів, що є основним джерелом доходу для війни.

На десятий рік війни Україна не уніфікувала своє законодавство з європейським, не синхронізувала свої санкції із західними санкційними режимами, не створила спеціального санкційного органу та не створила відповідальності за порушення санкцій.

Раніше Центр прав людини ZMINA оприлюднив “Санкційний довідник: уроки для України з практики іноземного санкційного законодавства та міжнародного права”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter