До музеїв Рівненської, Волинської та Житомирської областей передали мапу туристичним маршрутом для людей із порушеннями зору

Дата: 05 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У 5 музейних закладів Рівненської, Волинської та Житомирської областей передали унікальний інклюзивний продукт – Мандрівну тактильну карту для незрячих, яка відображає знаменитий культурний шлях Via Regia.

Про це повідомили у пресслужбі Рівненської ОДА.

Ілюстративне фото. Джерело: horyn.info

Зазначається, що мапу можна прочитати руками, а також почути, адже розробники подбали про аудіосупровід.

Мандрівна тактильна карта складається з двох частин, які взаємодоповнюють одна одну: на одній з них зображені країни Європи, а на іншій деталізовано українську ділянку Королівського шляху, у тому числі позначені й історичні об’єкти – замки, палаци, маєтки, які стали музеями. Додатком до карти є тактильний атлас.

“Під час наших презентацій карту “тестували” і дорослі, і діти. Одні читали інформацію шрифтом Брайля, іншим виявилися зручнішими рельєфні букви. А для декого допомагав аудіосупровід. З цікавістю розглядали і тактильні атласи. Вони містять збільшене зображення замків та палаців. Тож людям подобалося вивчати на дотик особливості архітектури цих об’єктів. Загалом учасники наших презентацій зазначали, що аби детально “роздивитися” карту та ознайомитися з її інформаційним наповненням, потрібна більше як година”, – пояснила керівниця громадської організації “Регіональний центр розвитку “Тріада” Тетяна Кушнірук.

Мандрівна мапа має свої особливості. По-перше, це змістове навантаження. По-друге, вона чи не найбільша в Україні – складається з двох частин, розміром 150 см на 90 см кожна. По-третє, на ній вперше нанесено тактильний QR-код. Якщо перейти за ним, можна прочитати чи почути цікавинки про кожен із позначених об’єктів.

Як повідомляють в ОДА, деякі заклади, вперше отримали такого роду продукцію, в інших музеях тактильні карти доповнили експозицію, розроблену для відвідувачів із порушенням зору.

Ми влаштовували навчання для слабозорих та незрячих, а також працівників музеїв, щоб вони вміли працювати з такими відвідувачами. Загалом на наших майстеркласах побували до сотні учасників. Ми побачили, що наш продукт має попит. Він потрібний. У тому числі й для того, щоб люди могли навчитися користуватися тактильними картами”, – підсумував Петро Поліщук, керівник ВП ВГО людей з інвалідністю по зору “Генерація успішної дії” у Рівненській області.

Нагадаємо, у липні поточного року на Рівненщині планували створити мандрівну мапу туристичним маршрутом Via Regia для людей із порушеннями зору.

Via Regia – це найстаріший та найдовший сухопутний зв’язок між Східною і Західною Європою. Його також називають Королівським, бо свого часу шлях перебував під особливим захистом монархів. Він існує понад 2 тис. років та об’єднує країни Європи, серед яких – і Україна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter