До кваліфікаційних списків кінопремії “Оскар” потрапили п’ять українських стрічок

Дата: 10 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Американська кіноакадемія оприлюднила офіційні кваліфікаційні списки фільмів, допущених до розгляду на нагороди 96-ї кінопремії “Оскар”, вручення якої відбудеться в березні 2024 року: до них потрапили п’ять українських кінострічок. 

Про це йдеться на сайті премії.

Станом на 10 листопада оприлюднені номінанти на кінопремію в категоріях:

Кінострічка “20 днів у Маріуполі” журналіста й режисера Мстислава Чернова, яку Україна висунула як свого претендента на “Оскар”, потрапила одразу до списків “Повнометражний документальний фільм” і “Міжнародний повнометражний фільм”.

Чернов – воєнний кореспондент з досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Гази, Афганістані, фотограф, відеограф і письменник. “20 днів у Маріуполі” – режисерський дебют журналіста. 

Стрічка розповідає про початок повномасштабної війни, зокрема напад російської армії на Маріуполь 24 лютого 2022 року. У фільмі задокументовані події 20 днів у місті протягом лютого–березня минулого року, зокрема бомбардування житлового сектору, пологового будинку, життя людей в блокадному місті, постійні обстріли тощо.

Також до кваліфікаційних списків у номінації “Повнометражний документальний фільм” потрапили ще чотири українські та копродукційні фільми:

  • “Фотофобія” Івана Остроховського та Павола Пекарчика: виробництво Словаччини, Чехії та України; стрічка розповідає про 12-річного Нікі, який із родиною ховається від війни, живучи на станції харківського метро.
  • “Звідки куди” Мачека Хамели: документальне роад-муві, через яке режисер розповідає про своїх пасажирів на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, які рятуються від війни.
  • “Гартовані гнівом” Лесі Калинської та Руслана Батицького: фільм про стосунки двох людей протягом дев’яти років – від Революції гідності до повномасштабного вторгнення Росії.
  • “Батьківщина” Ханни Бадзяки та Александра Міхалковіча: копродукційна стрічка про формування в Білорусі тоталітарного режиму Олександра Лукашенка.

Церемонія нагородження переможців 96-ї кінопремії “Оскар” відбудеться в ніч на 11 березня в театрі “Долбі” у Лос-Анджелесі.

Ведучим церемонії буде американський комік Джиммі Кіммел.

Нагадаємо, що минулого року фіналістом кінопремії у номінації “Найкращий документальний фільм” стала стрічка “Будинок зі скалок” спільного виробництва Данії, Швеції, України та Фінляндії. Проте нагорода дісталася фільму про російського опозиційного політика, який зараз перебуває в ув’язненні, Олексія Навального.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter