“Російська пропаганда добре діє й уміє розкручувати псевдогероїв там, де героїв нема”: режисер Азад Сафаров про вручення “Оскара” стрічці про Навального

Дата: 13 Березня 2023
A+ A- Підписатися

За результатами голосування членів Американської кіноакадемії цьогорічну премію “Оскар” у номінації “Найкращий документальний фільм” здобула стрічка “Навальний” канадського режисера Деніела Роера.  

Це рішення прокоментував український режисер Азад Сафаров, наголосивши на тому, що “російська пропаганда дуже добре діє і вміє розкручувати псевдогероїв там, де героїв нема”.

Дружина та діти Олексія Навального на врученні премії “Оскар”. Скриншот з відео церемонії

Другий режисер і лінійний продюсер документальної стрічки спільного виробництва Данії, України, Швеції та Фінляндії “Будинок зі скалок”, також номінанта на нагороду, так написав у фейсбуку:

Друзі, мені дуже шкода, що ми не змогли принести “Оскар” Україні. Ми дуже хотіли подарувати маленьку радість українцям у ці важкі часи. Ми дуже вірили в це і боролися до останнього. Ми мали виграти не тому, що ми з України, а тому, що фільм глибокий, цінний і талановито знятий данським режисером Сімоном Леренгом Вілмонтом і зроблений крутою командою. Але сьогоднішній вечір ще раз довів, що російська пропаганда дуже добре діє і вміє розкручувати псевдогероїв там, де героїв нема. А значить, у нас ще багато роботи”.

Відомо, що нагороду за фільм “Навальний” отримала дружина російського політика Юлія Навальна. У своїй промові вона наголосила на тому, що її чоловік сидить у в’язниці лише тому, що “говорив правду”. Війну в Україні, яку розв’язала Росія, вона не згадала.

Одразу після анексії Криму у 2014 році Навальний засудив її, однак закликати до повернення півострова Україні не став. Ба більше, казав, що Крим у найближчому майбутньому не повернеться до України, і стверджував, що півострів “не бутерброд з ковбасою, щоб його туди-сюди повертати”. 

Нагадаємо, що у фільмі “Будинок за скалок” представлено історії дітей з особливого дитячого будинку на Сході України – в Лисичанську (зараз перебуває в окупації). Героями стрічки стали й кілька вихователів, які в умовах війни з Росією намагаються створити малечі безпечний простір біля лінії фронту. В цей час державні органи влади та суди вирішують подальшу долю дітей.

Автори фільму через персональні історії розглядають війну та її тривалі наслідки для дітей і родин. Знімання фільму завершили до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Режисер стрічки – Сімон Леренґ Вільмонт (Данія). Це другий фільм митця, знятий в Україні, першим був “Віддалений гавкіт собак”.

У виробництві “Будинку зі скалок” узяла участь українська команда. Сафаров виступив другим режисером та продюсером, співпродюсерками стали Дарія Бассель та Вікторія Хоменко. Фільм знімався за участю співзасновниці та голови правління фонду “Голоси дітей” Олени Розвадовської.

Трейлер фільму “Будинок зі скалок” можна подивитися тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter