До кінця січня в більш ніж 400 школах почнуть працювати поліціянти: що вони робитимуть?

Дата: 15 Січня 2024
A+ A- Підписатися

До кінця січня поточного року в більш ніж чотирьох сотнях шкіл в Україні почнуть працювати поліціянти. 

Про це розповіли в Нацполіції. 

Ілюстраційне зображення: Фото: ЮНІСЕФ

У МВС поліціянтів називають “офіцерами служби освітньої безпеки” та переконують, що для роботи вони опанують навички дитячої психології. 

Поліціянти з’являться в школах, що працюють в очному та змішаному режимі й наближені до зони бойових дій або розташовані поблизу російського та білоруського кордонів. Йдеться про Волинську, Дніпропетровську, Житомирську, Запорізьку, Київську, Миколаївську, Рівненську, Сумську та Чернігівську області.

Перший час із дітьми працюватимуть чинні співробітники поліції охорони, патрульної поліції та інших підрозділів Нацполіції.

“Поліціянти нестимуть службу в такому режимі тимчасово, поки майбутні офіцери Служби освітньої безпеки після оголошення конкурсу проходитимуть відбір, навчання та підготовку”, – кажуть посадовці. 

До повноважень поліціянтів входитиме: 

  • пропускний режим (у багатьох школах встановлюватимуть спецрамки та металошукачі); 
  • спілкування з екстреними службами;
  • виклик поліції; 
  • особисте реагування на правопорушення; 
  • припинення правопорушень; 
  • затримання правопорушників. 

Нова модель освітнього правопорядку, як наголошують у поліції, “покликана забезпечити безпечне середовище, в якому зростатимуть діти”.

Нагадаємо, що батьки українських школярів пов’язують якість освіти з безпечним середовищем, як показують соцопитування. Втім, під таким середовищем розуміють місце, де немає цькування або дискримінації за ознакою статі, релігії, доходів родини, місця проживання та іншими.

Водночас досі чимало вчителів в Україні є носіями небезпечних стереотипів, наприклад звинувачують постраждалих від насильства жінок у провокуванні насильства. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter