До двох років примусових робіт “суд” у Криму засудив “свідка Єгови” з тимчасово окупованої Феодосії

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Незаконний суддя так званого “Нахімовського районного суду” Валерій Кузнєцов у тимчасово окупованому Севастополі засудив до двох років примусових робіт вірянина “Свідків Єгови” Максима Зінченка. Водночас “суддя” застосував норму щодо пом’якшення покарання, внаслідок якої позбавлення волі було замінено на примусові роботи з обмеженням певних дій. 

Про це інформує правозахисна громадська організація “Кримський процес”.

Максим Зінченко з дружиною
 

Окупаційні силовики інкримінували чоловікові членство в релігійному об’єднанні “Свідки Єгови” за ст. 282.2 Кримінального кодексу РФ. Незаконний “державний обвинувач” просив “суд” присудити  п’ять років позбавлення волі.

Співробітники “суду” приховали на офіційній сторінці “суду” інформацію про дані підсудного та сторони в справі.

Крім того, кримські правозахисники звернули увагу, що дебати в справі, останнє слово підсудного та оголошення вироку відбулися в один день.

“Це опосередковано свідчить про те, що суд уже мав рішення, а стадія дебатів та останнього слова були лише формальностями перед оголошенням вердикту. Всебічний аналіз обставин кримінальної справи, в якій було допитано щонайменше шість свідків, подано експертизу та цілу низку відеофайлів, видається сумнівним у такий короткий проміжок часу, який суддя провів у дорадчій кімнаті”, – мовиться в повідомленні “Кримського процесу”.

Правозахисна організація звертає увагу, що це другий вирок у Криму за членство в релігійному об’єднанні “Свідки Єгови”. Усі інші вироки стосувалися організації та керівництва організаціями. Першим було засуджено керчанина Артема Шаблія, якого 16 лютого 2022 року засудили до двох років умовного терміну.

Нагадаємо, вранці 22 травня 2023 року російські силовики обшукали помешкання подружжя у Феодосії, після чого 31-річного “свідка Єгови” Максима Зінченка затримали й доставили до Севастополя.

“Оперативна група налічувала понад десять осіб, п’ять з яких були озброєні. Силовики наказали господарям і подружній парі, що гостювала в них, лягти на підлогу. Слідчий пропонував дружині Зінченка співпрацю зі слідством, залякуючи її великим тюремним терміном для чоловіка і забороною на побачення. У вірян вилучили електронні пристрої. Затриманню Максима Зінченка передувало тривале стеження”, – повідомляли в організації “Свідки Єгови”.

В обвинувальному висновку зазначається, що Зінченко брав участь у зборах і виступав з релігійними висловлюваннями та “доручав парафіянам громади читати окремі вірші з Біблії”.

24 травня 2023 року незаконний “суд” обрав Зінченку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

За даними “Свідків Єгови”, в тимчасово окупованому Криму росіяни порушили щонайменше 13 кримінальних справ стосовно “свідків”. Дванадцять вірян засудили до реальних термінів позбавлення волі в колоніях.

Із 2014 року в українському Криму та Севастополі окупаційна російська влада провела загалом 98 обшуків у “свідків Єгови”.

Як відомо, 20 квітня 2017 року Верховний суд РФ визнав “Свідків Єгови” екстремістською організацією та заборонив її діяльність на території РФ. 16 серпня 2017 року міністерство юстиції РФ долучило кримські осередки “Свідків Єгови” до списку екстремістських організацій. У 2018 році  окупаційна влада на півострові розпочала переслідування вірян “Свідків Єгови”, порушуючи кримінальні справи. 

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала погіршення на півострові становища зі свободою совісті. З посиланням на українську владу укладачі доповіді повідомляють, що кількість релігійних організацій у Криму зменшилась удвічі після протиправної військової операції РФ із захоплення українського Криму, а “Свідки Єгови” зазнали тотальної заборони.

Лише за 2021 рік, за даними правозахисних організацій, росіяни затримали шість людей за обвинуваченнями в “організації екстремістської організації”, інші затримані перебували під домашнім арештом.  

Читайте також: “Нетрадиційні”: як у Криму судять Свідків Єгови

Європейський суд з прав людини визнав цю заборону та переслідування вірян “Свідків Єгови” незаконними. 

Кримська правозахисна група розцінює ці судові процеси одночасно як порушення прав людини й міжнародного гуманітарного права.

Правозахисники наголошують, що переслідування “свідків Єгови” – порушення ст. 9 Європейської конвенції з прав людини (“Свобода думки, совісті та релігії”). Крім цього, переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 ЄКПЛ (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на окупованій території.

У правозахисній організації нагадують, що використання російського кримінального кодексу в Криму – це порушення IV Женевської конвенції і вже воєнний злочин, що підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, у березні 2024 року Україна передала до Міжнародного кримінального суду (МКС) 14-те подання – з доказами скоєння Росією злочинів проти людяності через переслідування релігійних груп у тимчасово окупованому Криму.

Слідчі задокументували та зібрали докази в низці кримінальних проваджень стосовно 93 фактів нападів та переслідувань щодо представників Православної церкви Українисвідків Єговикримських мусульман, протестантів та інших релігійних меншин. 

На підставі зібраних даних та слідчих дій подання містить докази про скоєні в Криму сім воєнних злочинів та дев’ять злочинів проти людяності, зокрема вбивства, депортацію, зґвалтування та інші серйозні злочини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter