До депортацій українських дітей у Білорусь причетне тамтешнє відділення ЮНІСЕФ – розслідування

Дата: 23 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

До депортацій українських дітей у Білорусь причетне білоруське відділення дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). 

Про це йдеться у розслідуванні журналістів “Схем”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: ЮНІСЕФ

Автори розслідування нагадали, що до Білорусі, за попередніми підрахунками, могли незаконно вивезти майже 2,5 тисячі українських дітей. 

Їх привозили на нібито “відпочинок”, натомість діти опинялись у таборах, де їх мілітаризували та піддавали пропагандистській обробці. Раніше було відомо, що до депортацій причетне білоруське відділення Червоного Хреста, втім, про участь ЮНІСЕФ не йшлось. 

Журналісти встановили, що фонд ООН дотичний до перебування дітей у таборах “Берізка” (Гродненська область, Білорусь) і “Липки” (Вітебська область, Білорусь).

Розслідувачі звернулись із запитами до ЮНІСЕФ у Білорусі та штаб-квартири організації у США, але на момент публікації матеріалу прохання прокоментувати ситуацію ігнорували.  

Зі свого боку Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у коментарі заявив, що ЮНІСЕФ припинив фінансувати подібні програми. 

Нагадаємо, торік Офіс генерального прокурора України почав розслідування щодо участі Білоруського Червоного Хреста у примусовій депортації українських дітей.

Влада у Білорусі не приховує факту депортації українських дітей, а також того, що процес триває за особистої підтримки та згоди самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Він розповідав про нібито оздоровлення дітей з постраждалих регіонів Донбасу в білоруських таборах та санаторіях, а також про те, що механізм допомоги “ретельно продумано” заздалегідь.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter