До бердянця Даміана Омельяненка, якого в Таганрозі судять за тероризм, не пускають адвоката, його матір оголосили у федеральний розшук

Дата: 25 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

До мешканця Бердянська Даміана Омельяненка, якого росіяни незаконно утримують у Таганрозькому СІЗО №2, не пускають адвоката. Його “справу” окупанти намагаються перекваліфікувати з “тероризму” на “міжнародний тероризм”.

Про це виданню ZMINA розповіла мати Даміана Омельяненка, членкиня ГО “Libertа”  Тетяна Омельяненко.

Фото із судового засідання: Даміан Омельяненко, Артур Шашенко

За словами жінки, до Даміана, який із 24 квітня 2024 року перебуває в Таганрозькому СІЗО, не пускають адвоката. До цього чоловік перебував у переповненій камері Ростовського СІЗО №1, де одночасно з ним утримували ще 27 осіб.

Листування з рідними в таганрозькій в’язниці відсутнє, тому один з листів від матері Даміану зачитав адвокат через відеозв’язок. Тоді ж з’ясувалося, що Даміан не отримав дві посилки, які йому переслали рідні. Тетяна спробує відправити третю і сподівається, що цього разу її передадуть.

Тобто українці, яких утримують у Таганрозі, повністю відрізані від світу. Вони не знають, що відбувається, – розповідає мати.

Тетяна отримує інформацію про сина від організації “Пошук. Полон”. Останні їй повідомили, що Даміана постійно тримають в одиночній камері, а це, своєю чергою, може негативно позначитися на його фізичному та ментальному здоров’ї. Вона переконана, що в такий спосіб росіяни намагаються тиснути на нього та інших чоловіків – Артура Шашенка та Олексія Макаренка, які проходять у цій “справі”.

“Адвокат Даміана писав скаргу з приводу того, що його не допускають до підзахисного. Інших теж не пускають. Із СІЗО постійно чути крики. Я так розумію, що там їх катують і тримають у карцерах”, – зазначила Тетяна.

На останніх судових засіданнях Даміан був присутній дистанційно, хоча в’язниця розташована не так далеко від будівлі суду. Як зазначає Тетяна, росіяни роблять усе можливе, щоб адвокат не міг поспілкуватися зі своїм підзахисним.

Під час чергового засідання, 12 серпня, російський прокурор подав клопотання щодо зміни обвинувачення – з “організації та участі в терористичній спільноті” (ч. 2 ст. 205.4, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 205 КК РФ) на “міжнародний тероризм” (ч. 1 ст. 361 КК РФ). Даміану та іншим обвинуваченим загрожує від 12 до 20 років ув’язнення або довічний вирок.

Ну і там, звісно, найвища кара. Хоча вони до цього писали, що в них теж буде довічне. Я читала 361-шу статтю (КК РФ. – Ред.) і думаю, що її коригували під наших полонених. Найцікавіше, як мені сказали, у звинуваченнях щодо мого сина було написано, що громадянин України був затриманий на території України за міжнародний тероризм. Який міжнародний тероризм, якщо громадянин України перебував у себе вдома?– запитує жінка.

Деталей судових засідань вона не знає через те, що в РФ такі справи проходять під грифом “таємно”. Їй лише відомо, що наступний судовий розгляд відклали на невизначений термін, а саму справу передали на дорозслідування. Даміану та іншим чоловікам продовжили термін тримання під вартою до 3 листопада.

“Коли в окупованому Бердянську затримали мого сина, ще не було референдуму. Тобто їхні дії були незаконними навіть за їхнім законодавством. Потім вони внесли поправки до 361-ї статті. Наскільки я розумію, деякі сфабриковані справи, які росіяни відкрили проти українців до проведення референдуму, вирішили трактувати як міжнародний тероризм, – пояснює вона.  

Вона вважає, що окупанти намагаються застосовувати в справах проти громадян України різні кримінальні статті. До незаконного приєднання українських територій українців звинувачують у міжнародному тероризмі, а після – просто в “тероризмі та шпигунстві”.

Тетяна звернулася по допомогу до Міжнародного комітету Червоного Хреста, але там досі не підтвердили факту перебування її сина в російській неволі. Попри те що Даміана вже два роки судять у РФ та перевозять з однієї в’язниці до іншої.

Я їм усі ці два роки телефоную і кажу, що мого сина перевезли туди й туди. За якими статтями його судять. Коли відбуваються судові розгляди. У них є вся інформація, але він досі не підтверджений Червоним Хрестом, – заявила Тетяна.

На думку жінки, проблема Червоного Хреста полягає в тому, що їхні представники не дають жодної інформації рідним. Ніхто не знає, які саме місця утримування відвідували представники МКЧХ або з якими українськими бранцями спілкувалися на території РФ чи ТОТ. Організація постійно посилається на політику конфіденційності та співпрацю з двома сторонами збройного конфлікту.

Хтось мені казав, не знаю, наскільки це правда, нібито представники Червоного Хреста відвідували Таганрог у лютому цього року. Виходить, що до того, як туди перевезли мого сина. Я вважаю, для того, щоб вони ефективно працювали, потрібно їх постійно смикати”, – каже вона.

Омельяненко переконана в тому, що представники МКЧХ відповідно до свого мандата мають відвідати Таганрозьке СІЗО, щоб подивитися, що там наразі відбувається. Також усіх трьох чоловіків, які проходять у сфабрикованій росіянами справі, мають повернути додому.

Тетяна також розповіла, що на додаток до незаконного ув’язнення сина РФ оголосила в розшук і її саму:

Так, я у федеральному розшуку Росії як терористка. Без терміну давності. Я не знаю, за що мене туди внесли”.

Як відомо, південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону продовжив розгляд справи щодо вбивства “заступника начальника ДАІ” окупованого Бердянська Олександра Колесникова та замахи на “військового коменданта” Артема Бардіна і заступника голови окупаційної ВДА Павла Іщука. Обвинувачуваними в цій справі є українці Даміан Омельяненко, Артур Шашенко та Олексій Макаренко. Їм інкримінують нібито створення терористичної організації, яка вчинила ці “терористичні акти”. Підсудні провину не визнають.

За інформацією ZMINA, окупанти вперше свавільно затримали Омельяненка 24 травня 2022 року. Чоловіка незаконно утримували близько місяця в катівні, де він весь час зазнавав тортур: до Даміана застосовували струм та били палицями. Коли його 22 червня 2022 року відпустили, “він був весь побитий”. Попри жахливий фізичний стан чоловік не міг отримати належної медичної допомоги. Вдруге Омельяненка свавільно затримали 16 листопада 2022 року. Спочатку Даміана незаконно утримували в Мелітополі, а потім перевезли до Сімферопольського СІЗО №1. Тривалий час усіх трьох бердянців утримували в Ростові-на-Дону. У квітні цього року Шашенка та Омельяненка перевезли до СІЗО-2 в Таганрозі.

Нагадаємо, Росія звинувачує свавільно позбавлених волі бердянців за такими статтями: Макаренко Олексій – ч. 4 ст. 222.1 (“Незаконне придбання, передання, збут, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв, вчинені організованою групою”), ч. 2 ст. 205.4 (“Участь у терористичній спільноті, організація терористичної спільноти та участь у ній”), ч. 3  ст. 205 (“Участь у терористичній спільноті, організація терористичної спільноти та участь у ній”) КК РФ; Омельяненко Даміан – ч. 2 ст. 205.4,  ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 205 КК РФ; Шашенко Артур – ч. 2 ст. 205.4, ч. 1 ст. 30 (“Підготовка до злочину та замах на злочин”), ч. 2 ст. 205 КК РФ. 

За версією російського слідства, влітку 2022 року Омельяненко, підтримавши ідею матері, увійшов нібито до терористичного товариства для вчинення низки підривів у місті Бердянськ. Він буцімто проводив стеження за “заступником начальника ДАІ” в Бердянському районі Олександром Колесниковим та передавав відповідну інформацію через телеграм. Потім Даміан нібито встановив вибухівку біля будинку Колесникова, яка здетонувала, коли окупант підійшов до своєї автівки. Від отриманих поранень Колесников помер у лікарні.

Крім того, за даними російських правоохоронців, троє бердянців буцімто заклали вибухівку під машину “військового коменданта” Артема Бардіна. Нібито підірвав вибуховий пристрій Макаренко. Перед цим він нібито зателефонував на прикріплений до вибухівки телефон, коли окупант їхав до морського порту в Бердянську. 

Також російське слідство звинувачує трьох українців у замаху на заступника голови окупаційної “ВДА” Бердянська Павла Іщука. Цього разу вибухівку нібито встановили біля будинку окупанта. Вона здетонувала, коли той проходив повз.  

Також  до Таганрозького СІЗО №2 вивезли Григорія Сінченка, де він систематично зазнає тортур, до нього не пускають адвоката й не привозять на судові засідання. Росіяни звинувачують чоловіка в шпигунстві.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter