До 2050 року ЄС має стати кліматично нейтральним: що це означає

Дата: 12 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн презентувала програму ЄС стосовно захисту клімату. Згідно з оприлюдненим 11 грудня в Брюсселі планом заходів, до 2030 року ЄС має скоротити обсяги викидів парникових газів на 50–55% порівняно з показником 1990 року.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на агенцію новин dpa.

Озвучений комплекс всеосяжних заходів, відомий як Green Deal, передбачає перетворення ЄС до 2050 року на “кліматично нейтральну зону”, тобто з нульовими показниками викидів шкідливих для клімату газів, пояснила фон дер Ляєн.

“Наша програма Green Deal – висока планка”, – прокоментувала нова очільниця Єврокомісії. 

Щоб компенсувати втрати регіонів, які постраждають від переходу на чистіші види енергії, фон дер Ляєн розраховує на виділення 100 мільярдів євро – як з фондів ЄС, так і з державних та приватних джерел. Загалом же на реалізацію Green Deal заплановано виділити близько трильйона євро.

За планами Єврокомісії, Green Deal означає цілковиту перебудову європейської економіки. Один із кроків – відмова від автомобілів, які спричиняють шкідливі викиди, й перехід на електромобілі або автівки з іншими видами екологічно чистих двигунів та масштабна розбудова мереж громадського транспорту.

Окрім цього, мешканцям ЄС доведеться ізолювати свої будинки та інші приміщення в такий спосіб, щоб ті практично не потребували опалення взимку та охолодження в спеку, а також перейти на екологічні системи опалення і екологічно чисту електроенергію, пояснює dpa.

Планується також запровадити нові стандарти чистоти води й повітря. Значні зміни чекатимуть і на сільське господарство: передбачається радикальне скорочення використання добрив та засобів хімічного захисту рослин.

Промисловість теж повинна випускати продукцію без шкідливих викидів. Щоб захистити європейських виробників від дешевої конкуренції з країн та регіонів, де кліматичні норми не дотримуються, заплановано значне підвищення ставок ввізних мит.

Оголошений комплекс заходів зачепить також і транспортну галузь: на авіаперельоти та перевезення водним транспортом поширюватимуться норми для торгівлі сертифікатами на викиди парникових газів.

Оприлюднена програма містить також пункти про масштабне озеленення й висадження значної кількості дерев та кущів, зокрема й озеленення міст.

Нагадаємо, у грудні благодійна організація Oxfam заявила, що щороку у світі внаслідок зміни клімату з’являються 20 млн внутрішньо переміщених людей. А на початку листопада понад 11 тисяч науковців зі 153 країн попередили про кліматичну надзвичайну ситуацію в усьому світі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter