До 15 років в’язниці загрожує двом військовим зрадникам із Криму, які з росіянами обстрілювали Маріуполь

Дата: 30 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру в держзраді повідомили колишньому начальнику штабу Центру бойового забезпечення Військово-Морських сил Збройних сил України та командиру групи інженерного забезпечення з Криму, які у 2014 році перейшли на бік росіян.

Про це розповіли в ДБР. 

Фото: ДБР

Імен підозрюваних правоохоронці не називають, вказуючи лише, що вони мали звання офіцерів. Нині обидва є членами міжнародного протимінного центру збройних сил РФ. 

“До їх обов’язків входить інженерне забезпечення окупаційних військ РФ, в тому числі по замінюванню території України, інфраструктурних об’єктів, адміністративних та цивільних будинків”, – кажуть детективи. 

Окрім цього, колишніх українських військових підозрюють у використанні російської розмінувальної техніки для обстрілів цивільних об’єктів. Так, за оперативними даними, саме підозрювані стоять за використанням установки УР-77 “Метеорит” у міських кварталах Маріуполя.

Слідчі розповіли, що приблизно за місяць до повномасштабного вторгнення один з підозрюваних попередив про це рідню на Львівщині.

“Мати та сестра одразу ж виїхали за кордон. Батько з бабусею залишилися в Україні, ховаючись від ворожих ракет, чекали на свого “визволителя”, – коментують ці дані в ДБР. 

Якщо суд визнає обох винними, то вони можуть потрапити до в’язниці на строк до 15 років. 

Підозрювані ексвійськові з Криму не єдині зрадники, які допомагають росіянам захоплювати Україну. Ще на початку вторгнення в полон здався 48-річний Руденко Ігор Олексійович. Він також проходив службу у військовій частині в Сімферополі, де обіймав посаду начальника радіоцентру польового вузла зв’язку.

Російське військове керівництво, згідно зі свідченнями Руденка, обіцяло, що “все буде, як у 2014-му” в Криму. З Херсонщини окупанти мали рушити до Миколаєва, а згодом до Одеси. 

Іншому капітану-зраднику із Севастополя, який командував росіянами в Бучі та Ірпені, загрожує до 15 років за ґратами.

Судитимуть і ще одного колишнього кримського військового, ймовірно причетного до викрадення на Київщині в березні двох братів, молодшого з яких перед поверненням додому запроторили до дитячого будинку в Білорусі, а старшого досі не можуть знайти. 

Нагадаємо, що нещодавно в Києві затримали кримського силовика-зрадника, якого ФСБ надіслала готувати диверсії. За місяць до початку повномасштабного вторгнення його перекинули до Києва під виглядом відвідин рідних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter