Судитимуть колишнього кримського військового, який разом з росіянами викрав двох братів з Київщини та вивіз до Білорусі

Дата: 03 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Колишньому українському військовому з Криму, який зрадив присязі, закидають держзраду та порушення законів і звичаїв війни. Слідчі вважають, що він причетний до викрадення з Київщини у березні двох братів, молодшого з яких у Білорусі запроторили до дитячого будинку, а старшого досі не можуть знайти. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Фото: Офіс генерального прокурора

Першими історію двох братів розповіли ще наприкінці вересня правозахисники з Центру громадянських свобод та журналісти “Слідство.Інфо”.

30-річного Олександра та неповнолітнього Владислав Ягодинських вирклаи близько 14-ї години 26 березня на блокпосту в селі Хочева Вишгородського району. Обидва поверталися до села Оране на велосипедах автодорогою Київ – Страхолісся. Брати їздили до сестри в сусіднє село. 

Слідчі кажуть, що підозрюваний ексвійськовий брав безпеосередню участь у викраденні разом з ще трьома російськими військовими. Погрожуючи побиттям та вбивством обидвох братів вивезли до Білорусі. 

Олександр

Проїхавши річку Уж, росіяни одягнули братам на голову чорні сміттєві пакети, зв’язали руки за спиною, побили, а згодом передали невідомим у чорній тактичній формі з написом “Русская милиция”. Зрозуміти, де саме знаходиться викрадені, їм вдалось лише, коли їх завели у приміщення, де сиділи люди у камуфляжній формі зеленого кольору із шевронами прикордонної служби Республіки Білорусь – Олександр та Владислава вивезли на білоруську заставу прикордонної служби в Наровлі. 

Невдовзі неповнолітнього Владислава запроторили спочатку у гуртожиток, а потім у дитячий будинок у Мозирі. Повернутись додому він зміг лише 22 квітня завдяки допомозі волонтерів та Червоного Хреста.

Повідомлення, яке отримала мати Владислава від директорки білоруського дитячого будинку, де його утримували

Наприкіцні вересня журналісти та правозахисники розповідали, що старшого брата Олександра досі не вдалось знайти. Щодо долі чоловіка нічого не кажуть у своєму повідомленні й правоохоронці. 

Його мати казала, що з нею на зв’язок виходили невідомі, які стверджували – Олександр знаходиться в СІЗО №5 Таганрога, на Півдні Росії.

Підозрюваному ексвійськовому з Криму за підозрою у держзраді загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років, а також можлива конфіскація майна. За порушення законів та звичаїв війни йому загрожує від 8 до 12 років 

Нагадаємо, що нещодавно у Києві затримали кримського силовика-зрадника, якого ФСБ надіслала готувати диверсії. За місяць до початку повномасштабного вторгнення його перекинули до Києва під виглядом відвідин рідних. 

Також до 15 років за ґратами загрожує капітану-зраднику з Севастополя, який командував росіянами в Бучі та Ірпені на початку цього року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter