Для захисту кримськотатарської мови розроблять правопис – Верещук

Дата: 08 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Для захисту кримськотатарської мови необхідно розробити правопис і нормативно-правову базу для його затвердження.

Про це повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук під час засідання Нацкомісії з питань кримськотатарської мови.

Ірина Верещук

Вона нагадала, що кримськотатарська мова – це унікальне культурне надбання, що перебуває під захистом ЮНЕСКО.

“І саме ми маємо його зберегти. Зараз необхідно сфокусуватися на тих напрямах, які дають реальні результати. Першочергово – розробити правопис і нормативно-правову базу для його офіційного затвердження. Це має стати сигналом окупантам у Криму, що Україна не допустить зникнення кримськотатарської мови. Ми докладемо максимум зусиль для її розвитку, в тому числі через діяльність Нацкомісії, – наголосила вона.

Учасники засідання обговорили можливість створення робочої групи з правопису кримськотатарської мови. До її складу мають увійти мовознавці, які працюватимуть над розробленням офіційного правопису на основі латинського алфавіту.

“Основною умовою функціонування будь-якої мови є правопис. Саме затвердження правопису зможе посилити авторитет кримськотатарської мови і сприятиме її популяризації в Україні та світі”, – мовиться в повідомленні міністерства.

Нагадаємо, комісію створив український уряд на початку січня 2023 року для розроблення Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022–2032 роки. Співголовами Нацкомісії, окрім Ірини Верещук, також є постійна представниця президента в АРК Таміла Ташева та голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter