Для вступників з окупованих територій запроваджують підготовчі курси зі стипендією

Дата: 29 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій спільно з Міністерством освіти та науки запроваджують підготовчі курси для вступників з окупованих територій.

Про це розповіла заступниця очільника Мінреінтеграції Інна Драганчук Інтерфакс-Україна. 

Фото: з відкритих джерел

Для запуску проєкту на конкурсі мають сформувати перелік із 25 вищих навчальних закладів, на базі яких запустять курси в пілотній версії у 2021–2022 роках. За попередніми даними, які озвучила Драганчук, серед вишів, де такі курси можуть організувати, є університет Шевченка і Львівська політехніка.

Діти, які вступатимуть через освітні центри “Донбас – Україна” та “Крим – Україна”, за задумом авторів ідеї, отримають можливість зарахування на підготовчі курси. Окрім академічної та психологічної інтеграції в український освітній та соціальний простір вони також передбачатимуть і стипендії та безкоштовне проживання в гуртожитках.

“Ми плануємо, що курси за таким форматом розпочнуться напередодні Дня Конституції України й триватимуть до початку навчального процесу в університетах, це орієнтовно два – два з половиною місяці”, – розповіла Драганчук. 

Після проходження абітурієнти отримають право самостійно обирати заклад, у якому продовжать навчання. 

“Ми не бачимо необхідності вступати саме в той заклад вищої освіти, на базі якого особа завершила підготовчі курси зі стипендіальним забезпеченням, і таких умов не буде прописано в наших підзаконних актах. Передбачається, що особа сама буде приймати відповідне рішення”, – наголосила Драганчук.

У грудні минулого року МОН запропонувало для громадського обговорення проєкт наказу про підготовчі курси для дітей з ТОТ, однак тоді до його створення не долучили Мінреінтеграції. Наразі на базі дев’яти вишів підготовку в межах цих курсів проходить 80 осіб. 

“Теоретично можу сказати, що ці особи вже отримають свідоцтва про закінчення підготовчих курсів, а отже повторної підготовки вони не потребуватимуть”, – зазначила заступниця міністра. 

Нагадаємо, що із 7 червня в Україні запрацюють освітні центри “Крим – Україна” та “Донбас – Україна” для спрощеного вступу абітурієнтів з тимчасово окупованих територій. 

Діти з окупованих Криму та Донбасу мають можливість вступати до всіх українських вишів без ЗНО. Загалом у 2020-му більш ніж 2 тисячі абітурієнтів з ТОТ стали студентами в Україні, однак вступна кампанія, ускладнена пандемією коронавірусу, не пройшла без проблем

Раніше ZMINA докладно розповідала, на які труднощі натрапляють абітурієнти з ТОТ та що держава має зробити, щоб кількість таких вступників збільшувалась. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter