Абітурієнтам з окупованих територій цьогоріч було складно вступати до українських вишів – ЗМІ

Дата: 02 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Вступ до українських вишів для дітей з тимчасово окупованих територій (ТОТ) був із серйозними бар’єрами цього року. 

Про це йдеться в матеріалі журналіста телеканалу “Україна” Олександра Махова

Журналіст наводить розповідь Юлії з Донецька (ім’я змінено з міркувань безпеки), якій довелося півтори доби їхати через Росію, порушуючи українське законодавство про перетин державного кордону. Виїхати на підконтрольну Україні територію дівчина не могла, адже окупанти через коронавірус закрили не тільки КПВВ на Донбасі, а й так званий кордон між незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини.
 
Повідомляється, що батьки Юлії не підтримали її вибору, однокласників, охочих вирушити до України, також не знайшлося, поїхали лише двоє учнів з паралельного класу. Дівчина їхала до Києва сама з кількома сотнями гривень у кишені. 
 
Сімнадцятирічна Оксана (ім’я змінено з міркувань безпеки) також їхала сама до навчального закладу з Криму. Із собою в дівчини було лише свідоцтво про народження. Вона розповіла, що українські прикордонники не хотіли її пропускати через те, що їй, мовляв, не вистачало документів. Вони також погрожували їй затриманням на три доби.
 
Оксана не зможе повернутися до Криму, адже в березні Росія заборонила більш ніж один раз перетинати адмінмежу “громадянам РФ”, якими вона незаконно вважає кримчан, нав’язавши їм свої паспорти. Таким подорожнім загрожує адміністративна або кримінальна відповідальність. Ця заборона діятиме до наступного розпорядження де-факто влади в майбутньому.
 
Абітурієнти розповідають, що на окуповані території інформація про умови вступу майже не доходить, також українці живуть в умовах агресивної пропаганди, яка ставить за мету залякати людей. Крім того, майже у всіх немає підтримки серед родичів, які підтримують окупаційну владу, відповідно немає й власних грошей.
 
Раніше ZMINA повідомляла про моніторинг 61 ВНЗ, проведений благодійним фондом Stabilization Support Services in Ukraine у період із 31 липня до 7 серпня. Він засвідчив, що список документів, які мали подавати вступники з окупованих територій, у приймальних комісіях був різний.
 
“У них просять паспорт, ідентифікаційний код, військовий квиток і купу інших документів, яких, згідно зі спрощеною системою вступу для абітурієнтів з ТОТ, ніхто не повинен вимагати“, – каже Денис Савченко.
 
Так, до прикладу, за словами менеджерки програм благодійного фонду Валерії Вершиніної, у 40 закладах однією з вимог до вступників було показати паспорт, що порушувало чинні накази Міносвіти.
 
“Оскільки абітурієнти знали, що пред’явлення паспорта не є необхідною умовою, вони виїжджали до університетів ближче до дедлайнів, що дозволяло їм заощадити гроші. Утім, більшість промоніторених ВНЗ вимагали паспорти. Це означало, що абітурієнти могли не встигнути подати документи, бо виникав чинник термінів виготовлення паспорта”, – розповідає Валерія Вершиніна.
 
Водночас діти поставали перед ще однією перепоною – свавільною відмовою управлінь праці та соціального захисту у видаванні довідки внутрішньо переміщеної особи, оскільки в них не було реєстрації місця проживання.
 
“Умовою доступу до спрощеного механізму вступу є підтвердження того, що дитина справді виїхала з окупованої території. Тих, у кого немає реєстрації місця проживання в паспорті, у приймальних комісіях просили надати довідку переселенця. Але саме після початку вступної кампанії дітям, які планували вступати, управління праці та соціального захисту почали відмовляти у видаванні такої довідки на підставі відсутності в них місця реєстрації на окупованих територіях. Службовці пропонували підліткам позиватися до суду в разі незгоди”, – каже Валерія Вершиніна.
 
“До нас звернулася дитина з ксерокопією паспортів обох батьків, медичною карткою, документами про навчання в школі й навіть банківською карткою. І після пред’явлення цих документів їй відмовили у видаванні довідки ВПО, запропонувавши піти в суд. Це абсурд, адже, з одного боку, для таких випадків є порядок досудового розгляду, затверджений постановою Кабміну, а з іншого – коли діти виграють суд, то час для вступу для них буде втрачений”, – додає експертка.
 
Читайте також інтерв’ю ZMINA про вступну кампанію – 2020 з освітньою експерткою Валентиною Потаповою: “Кримчанам краще вступати до українських вишів, чиї дипломи визнаються у світі”
 
Нагадаємо, напередодні ZMINA повідомляла, що  наряд прикордонного відділення “Стара Гута” зупинив на кордоні з Росією в Сумській області 17-річного севастопольця. Молодик намагався незаконно потрапити до України, бо вступив у морську академію в Херсоні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter