Для відновлення зруйнованих та пошкоджених росіянами шкіл застосують досвід Маріуполя: як?

Дата: 20 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство цифрової трансформації, Міністерство освіти та науки, ГО “Mariupol Reborn” та Big City Lab підписали меморандум про створення концепції архітектурної трансформації шкіл. 

Про це розповіли у Мінцифри. 

Зруйнований росіянами навчальний заклад у Чернігові. Фото: Human Rights Watch

Для відновлення зруйнованих та пошкоджених росіянами шкіл застосують досвід Маріуполя. До початку повномасштабного вторгнення росіян у місті почали трансформувати школи в сучасні освітні центри.

Працюючи над візією “Маріуполь 2040”, ми виявили, що 72% всіх шкіл Маріуполя — це 5 архітектурних типів будівель. Вони ж повторюються сотні разів по всій Україні. Відповідно, державі достатньо 5 проєктів трансформації, щоб якісно реконструювати тисячі шкіл”, – розповідає директорка Big City Lab Вікторія Тітова

Спершу проєкти реалізують у п’яти школах, які відберуть для пілотного етапу. Вже за результатами цього етапу МОН отримає розроблені концепції для подальшої розбудови нової системи архітектури шкіл. Ці плани базуватимуться на принципах “безпеки, безбар’єрності, доступності для громади, стійкості, людиноцентричності та багатофункціональності”. 

“Архітектурна трансформація освітніх закладів відображатиме цінності Нової української школи. А також передбачатиме сучасний дизайн, наявність укриттів, створення функціональних просторів для навчання та комунікації дітей тощо”, – кажуть в уряді. 

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україні майже 3,5 тисячі закладів освіти постраждали, а 335 – росіяни зруйнували повністю. 

Нагадаємо, що видання “Українська правда” та міжнародний благодійний фонд savED відкрили збір коштів на облаштування укриття для учнів Миколаївського ліцею №55. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter