Для досягнення гендерної рівності світу знадобиться 134 роки або пʼять поколінь – Всесвітній економічний форум

Дата: 13 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Досягнення гендерної рівності у світі займе 134 роки або п’ять поколінь. За рівнем скорочення гендерної нерівності Україна посідає 63-тє місце і знаходиться у рейтингу між Мальтою та Вірменією.

Про це йдеться у звіті Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ).

Фото: Getty Images

Так, цього року у 146 країнах світу глобальний гендерний розрив становить 68,5%.

Країни Європи продовжують лідирувати у скороченні гендерної нерівності, зайнявши сім із десяти верхніх сходинок. Ісландія вже в 15-й раз поспіль очолила рейтинг і є єдиною країною, яка скоротила гендерний розрив більш ніж на 90%. Далі йдуть країни Північної Європи: Фінляндія на другому місці, Норвегія – на третьому.

У звіті зазначається, що для досягнення гендерної рівності необхідні значні інвестиції, особливо у країнах, які розвиваються. Орієнтовна сума колективних інвестицій, що потрібні для досягнення гендерного паритету до 2030 року, з поточними державними витратами становитиме 360 мільярдів доларів на рік.

Політика та законодавство також відіграють важливу роль. З 1971 року кількість країн, які прийняли закони про рівну оплату праці, зросла з 2 до 98, згідно з даними Світового банку, включеними до звіту. Однак лише 20% цих країн також запровадили механізми для усунення різниці в оплаті праці.

За останні 18 років найбільший прогрес у зменшенні гендерного розриву спостерігався у сфері політичних повноважень. У 101 країні, які постійно охоплюються Глобальним гендерним індексом з 2006 року, розрив зменшився на 8,3%. Це означає, що частка жінок на парламентських посадах майже безперервно зростає.

Утім, для досягнення рівності в різних сферах знадобиться різний час. За прогнозами, для досягнення рівності в освіті знадобиться ще 20 років, для усунення розриву у політичних повноваженнях – 169 років, а для досягнення економічного паритету – 152 роки. Час для усунення гендерного розриву у сфері здоров’я поки що залишається невизначеним.

Крім того, у звіті ВЕФ багато уваги приділяється ролі підприємств у досягненні гендерної рівності, зокрема, зазначається, що компанії повинні впроваджувати ефективну політику залучення та підвищення кваліфікації жінок, щоб сприяти скороченню гендерного розриву на робочих місцях.

Нагадаємо, що координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун під час дискусії “Гендерна рівність в інтеграції до ЄС” наголосила, що у процесі відбудови України жінки мають бути широко представлені не лише під час обговорення, а й у процесі ухвалення рішень на місцевому, регіональному та вищому рівнях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter