Для забезпечення житлом усіх учасників АТО знадобиться більше 30 років – дослідження

Дата: 18 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Для забезпечення житлом усіх учасників та ветеранів антитерористичної операції, які стоять на квартирному обліку, з урахуванням сьогоднішніх обсягів фінансування державі знадобиться більше 30 років.

Про це йдеться в аналітичному звіті про стан бюджетних програм із соціального забезпечення учасників АТО, який підготувала громадська організація “Юридична сотня”.

Звіт аналізує програми, реалізовані у 2016-2017 роках, і плани на 2018 рік.

Так, у 2016 році на потреби забезпечення житлом ветеранів АТО було виділено 460 млн грн, що у розрахунку на одного учасника становило 14,06 тис. грн. У 2017 році на ці цілі було виділено 493,6 млн грн із розрахунку 13,09 тис. грн на одного ветерана. При цьому необхідний розмір бюджетних видатків на одну особу станом на 1 вересня становив щонайменше 577 472 грн.

Автори звіту констатують, що такі обсяги фіксування не достатні і вони не сприяють зменшенню квартирної черги серед ветеранів АТО. Адже, приміром, за весь 2016 рік власне житло чи грошову компенсацію за нього отримали 1300 ветеранів АТО. А станом на 1 вересня 2017 року в черзі на житло перебували 37 683 учасники АТО.

“Навіть якщо уявити, що число ветеранів та членів їхніх родин, які перебувають на квартирному обліку, більше не буде зростати, то з урахуванням теперішнього темпу із забезпечення їх власним житлом потрібно щонайменше 30 років”, – йдеться у звіті.

За підрахунками Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, для забезпечення житлом всіх учасників війни України проти російської агресії, які потребують покращення житлових умов, потрібно 22 трильйони гривень. 

Таким чином, державі потрібно визначати пріоритети під час розподілу цих коштів.

Так, за словами координаторки аналітико-адвокаційного центру “Юридичної сотні” Вікторії Лавренюк, найпріоритетнішою категорією із забезпечення житлом є сьогодні члени сімей загиблих бійців. За цією ж програмою мають фіксуватись ветерани з інвалідністю І та ІІ груп.

За іншою програмою житлом забезпечуються лише діючі військовослужбовці. Ця програма є відомчою і знаходиться в Міністерстві оброни та інших силових відомствах, зазначила Лавренюк в ефірі Громадського радіо.

Згідно зі звітом, кошти цієї програми є більшими за фінансування державних програм для ветеранів з інвалідністю та програм Держмолодьбуду. Вони могли б сприяти забезпеченню житлом родин учасників АТО, але розпорошення бюджетних видатків за різними відомствами створює додаткові труднощі.

Тому автори звіту рекомендують державі поступово відійти від механізму забезпечення житлом різними відомствами й органами та створити єдину загальнодержавну базу осіб, які потребують покращення житлових умов.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter