Для успішної трансплантації органів в Україні необхідно подолати корупцію – лікарка

Дата: 29 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Для того, щоб практика трансплантації органів в Україні була успішно реалізована, необхідно досягти трьох результатів.

Про це у блозі на “ТСН” пише лікарка Галина Грановська.

По-перше, необхідно перебудувати свідомість.

“Цивілізованість тісно пов’язана з альтруїзмом і гуманізмом. Я розумію, що є люди, які ніколи не погодяться стати донорами органів через релігійні переконання. Я безмежно поважаю різні точки зору людей, в тому числі їх релігійні погляди. Але погодьтеся, що відсоток таких людей в суспільстві не дуже великий”, – вважає вона.

По-друге, необхідно подолати корупцію. Адже трансплантація дає широкий простір для маніпуляцій, зокрема з листами очікувань на органи.

“Корупція просто поховає під собою цю галузь медицини, і щодо цього не треба плекати жодних ілюзій”, – вважає авторка.

По-третє, необхідно запровадити презумпцію згоди, тобто механізм, за якого органи будь-якої померлої людини можуть використовуватись, якщо вона не заборонила цього за життя. На думку лікарки, це захистить потенційних донорів від вбивств. 

“Ніхто не заважає людині заборонити використання своїх органів. Більш того, для цієї мети треба продумати простий і недорогий (а бажано і зовсім безкоштовний) юридичний механізм”, – зазначає вона.

Нагадаємо, Верховна Рада у першому читанні прийняла закон 2386а-1 щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини 21 квітня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter