“Дія” видалила публікацію про колабораціонізм у фейсбуку після критики і вибачилася

Дата: 13 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Застосунок “Дія” після критики користувачів соцмереж видалив публікацію у фейсбуку, в якій як приклад діяльності колаборантів була наведена історія родини, де донька вагітна від російського військового, а мати готує окупантам їжу. Команда застосунку попросила вибачення “за недостатньо зрозумілу та некоректну комунікацію”.

Про це повідомили на офіційній сторінці “Дії” у фейсбуку. 

Фото: Детектор медіа

12 липня на сторінці “Дії” з’явився звіт про кількість повідомлень щодо діяльності колаборантів, які надійшли в чат “єВорог”.

“Вагітна від рашиста. Вважає себе ледь не першою леді села. Її мати готує їсти для росіян”, – наводили в дописі приклад повідомлень, які отримують через чат. 

Публікація спричинила бурхливу реакцію користувачів, і невдовзі її видалили. Люди звинувачували авторів допису в сексизмі, клікбейт-контенті та ігноруванні реальних злочинів.

Так, головна редакторка “Громадського радіо” Тетяна Трощинська наголосила, що офіційний державний ресурс повинен відрізняти плітки від реальних прикладів колабораціонізму.

«Чи при своєму розумі Мінцифра? Чи це точно найяскравіший приклад колабораціонізму? Виявляється, офіційний чатбот єВорог існує, щоб збирати такі історії, плітки і обмазувати ворота дьогтем. Чи може таке бути, що вагітність стала наслідком зґвалтування? Чи може таке бути, що та мати готує їсти, бо боїться за себе й дочку? Чи існують інші приклади колабораціонізму, які можна було навести? Я, правда, не уявляю, як люди, які представляють український орган державної влади, можуть це писати», — написала Тетяна Трощинська на своїй сторінці в Facebook.

Як зазначає “Детектор медіа”, фейсбук-сторінки Міністерства цифрової трансформації України та міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, куди зазвичай копіюють пости з “Дії”, наводили інші приклади повідомлень про співпрацю з окупантами. Ці публікації містять інструкцію щодо виявлення ворогів з чіткими ознаками колаборантів, зокрема “участь у бойових діях на боці Росії”, “участь в організації виборів на окупованої території”, “публічне заперечення збройної агресії РФ” тощо.

Історія змін сторінок Мінцифри та міністра Федорова не показує, що пости виправляли, але в телеграм-каналі Мінцифри 12 липня з’явився перший варіант повідомлення “Дії”, що містив згадки про вагітну. Нині цей пост змінили.

Попередні звіти Мінцифри про діяльність чатбота “єВорог”, як звертають увагу журналісти видання, також містять приклади повідомлень, що надходили до чатбота, проте навіть ознакам колаборантів, про які писали у відомстві, не відповідають. 

До того ж у червні на сторінці опублікували допис, в якому був скриншот іншого повідомлення з чату “єВорог”. Тесть автора повідомлення, за його словами, “завжди був за русню” та “пропагує свинособак”. 

“На жаль, поки що не маю можливості виїхати та розбити йому пику, м’яко кажучи”, – жалкував чоловік. 

Фото: Детектор медіа

Нагадаємо, що від початку повномасштабного російського вторгнення парламент уже двічі вносив зміни до Кримінального кодексу й посилив відповідальність за колабораціонізм та пособництво Росії. Відтепер за колабораційну діяльність можна отримати: 

  • позбавлення права обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк від 10 до 15 років;
  • виправні роботи на строк до двох років;
  • арешт на строк до шести місяців;
  • штраф до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • позбавлення волі на строк до 15 років;
  • довічне позбавлення волі.

Державне бюро розслідувань нині працює над розслідуванням майже 600 кримінальних проваджень щодо державної зради та колабораціонізму.

Фотографія обкладинки: armyinform.com.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter