Діти – за свідоцтвом про народження: правозахисники розповіли, яких змін потребує порядок перетину лінії зіткнення

Дата: 11 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Скасувати дозвільний порядок перетину, а також повернути свідоцтво про народження до списку документів, що дозволяють дітям до 14 років перетинати лінію зіткнення. Такими, на думку правозахисників, є необхідні зміни до нового порядку перетину лінії розмежування.

Свої пропозиції громадські експерти презентували сьогодні на пресконференції в Києві, передає кореспондентка видання ZMINA.

Тетяна Дурнєва (ліворуч), Альона Луньова

Згідно з наявним порядком, для того, щоб перетнути лінію розмежування, необхідно отримати дозвіл. Таку систему запровадили у 2015 році з міркувань безпеки. 

Утім, на думку виконавчої директорки громадського холдингу “Група впливу” Тетяни Дурнєвої, дозвільний порядок перетину варто скасувати. Це, зауважує експертка, прибере штучні перешкоди для підтримки зв’язків та водночас не вплине на рівень безпеки:

Сьогодні всі п’ять КПВВ обладнані відповідними системами прикордонного контролю. Це означає, що особу можуть перевірити безпосередньо під час перетину нею КПВВ, і не потрібно отримувати її дані заздалегідь. Натомість дозвільна система спричиняє черги, має численні корупційні ризики. Крім того, в її роботі часто стаються збої, що призводить до колапсу на КПВВ”. 

17 липня уряд уже затверджував новий порядок перетину лінії розмежування. Утім, через суспільний резонанс, який викликали деякі норми постанови, початок її дії відтермінували до 29 листопада. 

Так, однією з найвагоміших причин відтермінування стало питання перетину лінії розмежування дітьми. Попередня версія порядку передбачала, що єдиним документом для в’їзду та виїзду дітей віком до 14 років з окупованих територій має бути закордонний паспорт. 

На переконання правозахисників, це нововведення вкрай негативно сприйняли жителі окупованих територій, адже воно містить корупційні ризики, а сама процедура отримання паспорта є дорогою та довгою.  

Натомість, наголошує адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова, слід повернути свідоцтво про народження до списку документів, на підставі яких діти перетинатимуть лінію розмежування. Йдеться про документ українського зразка.  

“Така позиція знайшла підтримку всіх зацікавлених органів влади, тож сподіваємося, що відповідні зміни прийме уряд”, – зауважила експертка.   

У тому, що почати гуманізацію режиму проходження КПВВ потрібно було вже давно, переконаний Сергій Сивохо, позаштатний радник секретаря РНБО. 

Сергій Сивохо

“Близько 40 тисяч наших громадян кожного дня проходять дев’ять кіл пекла на КПВВ. Необхідність отримання дозволу на проїзд, черги, ретельний огляд речей і відбирання тих, яких немає в списку дозволених, – все це не тільки не сприяє збереженню зв’язків, а, навпаки, віддаляє наших співгромадян. Нам давно вже час повернутись обличчям до цих людей. Вони – наші громадяни. І вони мають відчувати себе громадянами України”, – зазначив Сивохо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter