Кабмін ускладнив перетин лінії розмежування для дітей. Нові правила слід змінити – експертка

Дата: 06 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

29 жовтня 2019 року набуде чинності постанова Кабміну про порядок перетину лінії розмежування на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Документ, зокрема, регулюватиме й питання в’їзду на ТОТ дітей віком до 16 років. Вони перетинатимуть лінію розмежування виключно за паспортом, закордонним паспортом або проїзним документом дитини.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Державної прикордонної служби. 

Як пояснює Альона Луньова, менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA, це положення постанови значно ускладнить перетин лінії розмежування для сімей із дітьми. Крім того, воно містить корупційні ризики.

Так, каже експертка, проїзний документ дитини не видають із 2015 року (утім, він є чинним до закінчення терміну дії), а паспорт громадянина України можна отримати лише з 14 років. Тож діти, які не досягли цього віку, зможуть перетнути лінію розмежування лише із закордонним паспортом.

Отримати ж його, зазначає Луньова, – дорога та довга процедура. Наразі нетермінове (протягом 20 днів) оформлення дитячого біометричного закордонного паспорта коштує 682 гривні.

“Зрозуміло, що найбільше навантаження ляже на органи державних міграційних служб Луганської та Донецької областей. Це спричинить великі черги та містить певні корупційні ризики. Ба більше, неприпустимо, щоби держава заробляла гроші на цій ситуації, на громадянах України, які й без того постраждали від війни”, – переконана експертка.

Луньова також зауважує, що держава належно не пояснила суспільству, що означає запровадження нових правил перетину лінії розмежування:

“Якщо є вагомі причини вводити додаткові умови для перетину лінії зіткнення з дітьми, це варто пояснити людям. Бо тепер здається, що їх “відрізали”, вони ніби їдуть “за кордон”. Але це не так. Слід тримати зв’язок з мешканцями тимчасово окупованих територій, а не ускладнювати порядок в’їзду туди”.

За словами експертки, наразі правозахисники працюють з державними органами над тим, щоби змінити це положення постанови.

Водночас відомо, що очільниця Міністерства в справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда вже підготувала офіційний лист до міністра внутрішніх справ з ініціативою відтермінувати набуття чинності цією нормою. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter