Діти-біженці з України зобовʼязані відвідувати естонські школи, навіть якщо дистанційно навчаються в українських

Дата: 08 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Усі діти до 17 років, які живуть в Естонії, обовʼязково мають відвідувати місцеві школи для здобуття основної освіти. Це стосується і школярів-біженців, навіть якщо вони продовжують заняття онлайн в Україні.

Про це повідомляє видання ERR.

Фото: Getty Images

Так, міністерство освіти і науки надало відповідь на запит від адміністрації міста Кохтла-Ярве щодо того, чи повинні діти-біженці відвідувати естонські школи, якщо вони продовжують навчатися в українських школах дистанційно. 

“Якщо учень також бажає дистанційно навчатися в себе на батьківщині, то спільно зі школою для нього має бути розроблений індивідуальний навчальний план. Також йому слід пояснити, які з отриманих в українській школі знань можуть бути враховані в естонській програмі”, – відповіло міністерство.

Це правило стосується учнів 6–10 класів. Водночас одинадцятикласники не зобов’язані навчатися в естонських школах, оскільки гімназійна освіта в країні є необов’язковою. Такі учні можуть безперешкодно здобувати освіту в Україні, не навчаючись водночас в Естонії.

Раніше ZMINA писала, що Естонія оплатила базові мовні курси для понад 8 тисяч українців. Міністерство культури Естонії запропонувало нові умови навчання естонської мови для одержувачів міжнародного захисту. Вони передбачають виплату компенсації державі в разі переривання навчання. Деякі посадовці засуджують таку пропозицію, наголошуючи на її недоречності. 

Нагадаємо, президент Світового конгресу українців Павло Ґрод вважає, що найкращим способом гарантування повернення українців є збереження їхньої української ідентичності. Зокрема, через українські заклади освіти за кордоном. Вони потрібні як запобіжники – для того, щоб діти не забували мову та почувались українцями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter